SARS: U Tajvanu novih 12 mrtvih, u Kini 5, ali s najavom obuzdavanja

U TAJVANU su zdravstvene službe u utorak objavile da je još 12 ljudi umrlo od posljedica teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS), što je od izbijanja epidemije najveći broj žrtava u jednom danu, a novih 39 ih je oboljelo.

Ukupan broj umrlih od atipične upale pluća sad je 52, među 383 zabilježena slučaja zaraze koja se i dalje širi Tajvanom, iako je većina zemalja pogođenih SARS-om uspjela obuzdati epidemiju.

Unatoč pet novih smrtnih slučajeva i 17 novooboljelih u posljednja 24 sata, čini se da je i Kina na rubu zaustavljanja zaraze. Četiri od pet umrlih i 12 od 17 oboljelih su u Pekingu, ali gradske zdravstvene službe tvrde da je na vidiku obuzdavanje epidemije atipične upale pluća u glavnom gradu Kine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Došli smo do početnog stupnja obuzdavanja (SARS-a), iako rad na prevenciji ostaje složeno pitanje", izjavio je novinarima zamjenik vođe skupine za nadzor atipične upale pluća u Pekingu Ji Lin.

Dnevni broj novooboljelih je "onaj kojem smo se dugo nadali, jer se s nekoliko desetaka smanjio na manje od deset", izjavio je zamjenik ravnatelja pekinškog Zdravstvenog ureda Liang Wannian.

Istodobno je Wannian ustvrdio kako je u Pekingu bilo vrlo malo slučajeva u kojima je kod SARS-a ustanovljena pogrešna dijagnoza, što je rezultiralo manjim brojem prijavljenih slučajeva od stvarnog.

"Nijedan grad ne može biti potpuno siguran da su sve dijagnoze točne, ali je u Pekingu pogrešnih dijagnoza bilo vrlo malo", rekao je novinarima, odgovarajući na pitanje o zabrinutosti Svjetske zdravstvene organizacije da pogrešne dijagnoze još uvijek možda smanjuju stvarni broj slučajeva SARS-a u Kini i, osobito, Pekingu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara