Saslušan Josip Ferek, posljednji hrvatski svjedok u istrazi protiv Zagorca

NA ZAGREBAČKOM Županijskom sudu danas je saslušan Josip Ferek, posljednji svjedok iz Hrvatske koji je svjedočio u istrazi protiv bivšeg pomoćnika ministra obrane Vladimira Zagorca.

Fereka je danas, kako je potvrdio glasnogovornik suda i šef istražnog centra Krešimir Devčić, ispitala istražna sutkinja Erna Dražančić. Detalji njegova iskaza, kao i iskazi ranijih svjedoka, javnosti ostaju nepoznati, budući da je istraga proglašena tajnom.

Prvi svjedoci u istrazi koja se vodi protiv Zagorca saslušani su na Zagrebačkom županijskom sudu 27. ožujka ove godine, a to su bili Hrvoje Petrač i Snježana Šiprak.

Umirovljenog generala i bivšeg pomoćnika ministra obrane sumnjiči se da je 2000. g., odlazeći s mjesta zamjenika ministra obrane, iz sefa MORH-a odnio dragulje u vrijednosti od 5 milijuna dolara koje mu je 1993. predao Rothaichner kao jamstvo za dolare preuzete od MORH-a, za kupnju oružja potrebnog za obranu Hrvatske. Istraga protiv Zagorca pokrenuta je 9. ožujka 2007., a on je četiri dana kasnije na temelju međunarodne tjeralice uhićen u Beču, gdje živi posljednjih sedam godina. Iz pritvora je pušten nakon što je platio milijun eura jamčevine.

Ministarstvo pravosuđa austrijskim je vlastima 21. ožujka uputilo zahtjev za izručenjem Zagorca, ali se on protivi izručenju.

Državno odvjetništvo iz Klagenfurta pokrenulo je 2. travnja istragu protiv Vladimira Zagorca i njegovih austrijskih partnera zbog sumnje na pranje novca. Glasnogovornica odvjetništva i državna odvjetnica Carmen Riesinger potvrdila je koruškoj podružnici nacionalne televizije ORF da je pokrenuta istraga. U sklopu istrage Državno odvjetništvo će istražiti Zagorca i njegove suradnike iz Hypo Alpe Adria banke, a posebnu pažnju posvetit će se Günteru Striedingeru, kojega je hrvatsko Državno odvjetništvo u spisu kojeg je poslalo Austrijancima, a u kojem je zatražilo pravnu pomoć, osumnjičilo da je preko tvrtki u Lichtensteinu pomogao oprati oko 260 milijuna eura.

Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara