Saslušane osumnjičene Caritasove odgojiteljice

Tri odgojiteljica Caritasova doma za djecu u Brezovici, među kojima i dvije časne sestre, saslušane su danas na zagrebačkom Županijskom sudu zbog sumnje da su zanemarivale i zlostavljale maloljetne štićenike Doma.

U kraćem saslušanju kod istražne sutkinje Ljiljanke Maletić odgojiteljice su porekle krivnju i branile se šutnjom, neslužbeno se doznaje na Sudu.

Nakon izlaska iz zgrade suda odgajateljice i odvjetnici nisu željeli razgovarati s novinarima.

Na zagrebačkom sudu nisu se mogle dobiti nikakve pojedinosti o saslušanjima jer je riječ o postupku koji se vodi u tajnosti zbog zaštite djece i maloljetnika.

Istražne radnje nastavit će se u rujnu kada bi trebale biti ispitane ostale dvije odgojiteljice osumnjičene za kazneno djelo zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe. Sud bi tada trebao početi i s ispitivanjima 54 predložena svjedoka, čije je saslušanje zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo zatražilo krajem prošlog mjeseca, nakon što je u predistražnom postupku posumnjalo da su odgojiteljice fizički i emocionalno zlostavljale štićenike Brezovice do lipnja 2002.

Nakon izbijanja afere mediji su pisali da je jedna od osumnjičenih časnih sestara jednom izjavila da štićenici Brezovice nisu djeca nego životinje, a da je druga dijete bez nogu za kaznu stavila da danima sjedi na vrhu ormara. Navodno su obje djecu kažnjavale šišanjem kose, pljuskanje i čupanje su bili svakodnevna odgojna metoda, a jedna od dviju odgojiteljica je, kako piše tisak, 17-ero djece natjerala da jedu iz istog tanjura kako bi morala prati manje suđa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara