Saslušanje vojnika optuženih za zlostavljanje iračkih zarobljenika: Odobreno svjedočenje generala Sancheza

AMERIČKI vojni sudac u ponedjeljak je u Bagdadu izjavio da će obrana jednoga od američkih vojnika optuženih za zlostavljanje iračkih zarobljenika u zatvoru Abu Ghraib, moći ispitati zapovjednika američkih snaga u Iraku generala Richarda Sancheza.

Vojni sudac James Pohl odobrio je odvjetnicima Javala Davisa (26) da ispitaju Sancheza i druge visoke dužnosnike, javlja agencija France Presse.

No, kako prenosi agencija Reuters, Davisov odvjetnik izjavio je da će tražiti svjedočenje američkog predsjednika Georga W. Busha i ministra obrane Donalda Rumsfelda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bush i Rumsfeld su ignorirali Ženevske konvencije u vlastitom ratu protiv terorizma, izjavio je odvjetnik Paul Bergrin. Njegov klijent Davis svakodnevno je dobivao upute da iz iračkih zarobljenika izvlači obavještajne informacije, kazao je Bergrin.

"Bush je održao govor o ratu protiv terorizma i kazao da Ženevske konvencije više ne vrijede", rekao je Bergrin. Odvjetnik je također optužio Rumsfelda i druge visoke američke dužnosnike da su pokušali promijeniti definicije o zlostavljanju i mučenju u kampanji kojoj je cilj bilo utjecati na odvjetnike u odjelu pravosuđa.

Osim Davisa, na preliminiranom saslušanju zbog zlostavljanja iračkih zarobljenika pred američkim vojnim sudom našli su se Ivan Frederick (37) i Charles Garner (35).
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara