SASTANAK GLAVNOG ODBORA SDA

Glavni odbor SDA sastao se potkraj prošlog tjedna u Sarajevu uz najavu kako je potrebno analizirati stanje u zemlji, funkcioniranje i odnose u vladajućim koalicijama i djelovanje stranačkih kadrova u tijelima vlasti.

Kako je i predviđeno, Glavni su odbor o tome izvijestili predsjednik stranke i član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, predsjedatalj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić i federalni premijer Ahmet Hadžipašić.

Na sjednici koja je bila otvorena za javnost Tihić je posebice ustrajao na konstataciji kako smrt Alije Izetbegovića neće dovesti do podjela u stranci niti frakcijskih borbi. "Upravo u tome i jest veličina ideja i djela Alije Izetbegovića - da stranka koju je osnovao, ideja i ciljevi za koje se borio, mogu nadživjeti i funkcionirati i bez njega", kazao je tom prigodom Tihić.

No glavnom temom rasprave članova Glavnog obora SDA neočekivano je postao federalni premijer Hadžipašić i to nakon konstatacije da je SDA ispunila malo što od predizbornih obećanja, posebice onih vezanih za gospodarski oporavak i poboljšanje materijalnog statusa najugroženijih kategorija stanovništva.

Njemu su upućene brojne kritike zbog navodno lošeg rada njegove vlade a među ostalim mu je naloženo kako se mora pobrinuti da do kraja godine isplati barem jednu dodatnu mirovinu federalnim umirovljenicima koji su nedavno prosvjedovali u Sarajevu.

Hadžipašićevi argumenti kako za to nema novca niti suglasnosti Međunarodnoga monetarnog fonda nisu posebice impresionirali njegove stranačke kolege a SDA-ovi zastupnici u parlamentima usput su sugerirali kako premijer s njima nema nikakvu suradnju.

Hadžipašićevu ostavku ili smjenu za sada Glavni odbor nije tražio no sarajevsko "Oslobođenje" konstatira kako je ovo zapravo bilo posljednje upozorenje prije takve radikalne mjere te da će, bude li trebalo nekoga žrtvovati, to biti upravo Hadžipašić.

Federalni je premijer naknadno kazao kako osobno nema ništa protiv smjena ukoliko netko misli kako će se time stanje promijeniti.

Dva dana nakon sjednice Glavnog odbora SDA postalo je međutim jasno kako je ona otvorila još ozbiljniji sukob: onaj između Tihića i Adnana Terzića.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH očevidno se prepoznao u Tihićevim optužbama da neki dužnosnici SDA više vode računa o interesima međunarodne zajednice nego o provedbi stranačke politike.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa stranica "Dnevnog avaza" on je poručio kako je način na koji je vođena sjednica Glavnog odbora "strašno loš početak rada SDA nakon smrti počasnog predsjednika (Izetbegovića)". Optuživši Tihića da je odredio kako će se formulirati zaključci Glavnog odbora, Terzić je istodobno stao u obranu Ahmeta Hadžipašića upozoravajući kako se pred njega postavljaju potpuno nerelni zahtjevi.

"Vjerojatno sam i ja pogriješio posvetivši se samo radu u Vijeću ministara a zanemarujući stranku", kazao je Terzić najavivši kako kani promijeniti takvo stanje.

Naglo probuđene političke ambicije bosanskohercegovačkog premijera koji do sada nije glasio za "jakog čovjeka" u SDA mogle bi unijeti još više živosti u borbu za Izetbegovićeva nasljednika.

Za razliku od Tihića koji svojim nastupima zna pobrati kritike međunarodne zajednice, Terzić bez obzira na do sada veoma ograničeni utjecaj unutar SDA, uživa izrazitu potporu Ureda visokog predstavnika (OHR) zbog spremnosti da barem na verbalnoj razini podupre svaku reformu koja se predloži.

Osim Terzića, u natjecanju za poziciju "prvog u Bošnjaka" otprije su istaknute neslužbene kandidature Bakira Izetbegovića, vječitog političkog povratnika Harisa Silajdžića pa čak i trenutačnog poglavara Islamske zajednice BiH Mustafe Cerića.

Sarajevski tjednik "Slobodna Bosna" tako tvrdi kako bi se Cerić mogao politički aktivirati kada mu istekne mandat reis-ul-uleme.

Tihićev odgovor na tu vrstu izazova za sada je krajnje odmjeren. Istog dana kada je Terzić kritizirao njegove postupke, Tihić je također na stranicama "Avaza" poručio kako se liderom Bošnjaka postaje samo na izborima aludirajući na činjenicu da je on izabran voljom kongresa SDA i voljom birača u BiH.

"Ne mislim niti računam da ikad mogu biti ono što je bio rahmetli Alija Izetbegović. Ali s obzirom na to da sam pobijedio na izborima, da sam predsjednik najjače stranke, imam legitimitet predstavljati Bošnjake. Prilika za sve koji žele preuzeti predstavljanje Bošnjaka jesu sljedeći izbori", kazao je Tihić.

Nema dvojbe kako će biti dosta zainteresiranih za sudjelovanje u toj utakmici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara