SASTANAK KOMISIJE ZA ODNOSE S VJERSKIM ZAJEDNICAMA HRVATSKE VLADE I KOMISIJE SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE U HRVATSKOJ ZA ODNOSE S DRŽAVOM

U Ministarstvu kulture održan je danas sastanak Komisije za odnose s vjerskim zajednicama hrvatske Vlade i Komisije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Hrvatskoj za odnose s državom te članova mješovitih povjerenstava hrvatske Vlade i SPC.

Ministar kulture Božo Biškupić izjavio je, uoči sastanka, da će se u razgovoru dati prioritet povratku imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi, rješenju problema njezine imovine u zagrebačkoj Ilici 7. te pitanju zdravstvenoga osiguranja službenika SPC .

Članove komisija izvijestit ćemo i o obnovi 23 spomenika kulture SPC, koji se obnavljaju sredstvima Ministarstva kulture, dodao je ministar.

Mitropolit ljubljansko-zagrebački Jovan Pavlović izrazio je zadovoljstvo sastankom, dodavši da je susret važan za hrvatsku državu i SPC zbog europskih integracija.

Zahvalio je na obnovi spomenika SPC, dodavši kao su ti spomenički objekti važni za korpus hrvatske sakralne umjetnosti i kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Komentirajući otkup stanova koji su u vlasništvu SPC, mitropolit Jovan je istaknuo da postoje pravomoćna rješenja o povratu stanova, ali se o tome treba dogovoriti s korisnicima stanova.

Na upit hoće li s ministrom obrane razgovarati o dušobrižništvu pravoslavnih vjernika na odsluženju vojnog roka, Jovan je odgovorio da su započeli pregovori s predstavnicima Ministarstva obrane RH kako bi se odredio vojni biskup iz SPC.

Po ugovoru između hrvatske Vlade i SPC svaka eparhija treba odrediti po jednoga dušobrižnika, rekao je, te se založio za civilno služenje vojnog roka svećenika i bogoslova SPC.

Komentirajući odnose SPC i hrvatske države zauzeo se za nastavak i jačanje suradnje. Pravoslavni vjernici se žele još jače integrirati u svoju državu, djelujući na jačanju ekumenske surednje i dijaloga, rekao je mitropolit.

(Hina) xta ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara