Sastanak ministara Jurčića i Kopača o NE Krško

U MINISTARSTVU gospodarstva danas je održan sastanak o provedbi odredbi Ugovora između vlada Hrvatske i Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa vezanih uz ulaganja, iskorištavanja i razgradnju Nuklearne elektrane Krško (NEK) (Međudržavni ugovor) te Društvenog ugovora koji je sastavni dio Međudržavnoga ugovora.

Hrvatsku stranu je na sastanku predvodio ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, a slovensku ministar okoliša, prostora i energije Janez Kopač.

Dogovoren je rok stupanja na snagu Društvenog ugovora o novom društvu Nuklearna elektrana Krško d.o.o. i to 5. travnja ove godine.

Za preuzimanje električne energije elektroenergetskom sustavu Hrvatske predložen je prvi datum za kojega će biti moguće osigurati tehničke uvjete tranzita i nadomjesnih kapaciteta, priopćeno je večeras iz Ministarstva gospodarstva RH.

Razgovaralo se i o načinu na koji će se provesti kompenzacija Hrvatskoj zbog kasnijeg početka korištenja električne energije u odnosu na 1. srpnja 2002., kako je bilo predviđeno Ugovorom. O tome će biti postignut posebni Sporazum, navodi se u priopćenju.

Dvije strane razmijenile su informacije o kadrovima koji se predviđaju za članove Uprave NE Krško d.o.o. i paritetna radna mjesta s posebnim ovlaštenjima.

Konačna imena bit će objavljena nakon osnivačke Skupštine, najavljene za 5. travnja.

Hrvatski slovenski ministri Jurčić i Kopač razgovarali su i o drugim pitanjima važnim za prekograničnu elektroenergetsku suradnju, tranzit, kapaciteti i drugo.

S hrvatske strane na sastanku su bili pomoćnik ministra za energetiku Roman Nota, savjetnik za nuklearnu sigurnost u Ministarstvu gospodarstva Ivo Valčić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivo Čović i voditelj tima za NE Krško u HEP-u Kazimir Vrankić.

Sa slovenske strane na sastanku su bili i državni sekretar za energetiku Đorđe Žebeljan, direktor Uprave Republike Slovenije za nuklearnu sigurnost Andrej Stritar, direktor Elektro-Slovenije (ELES) Vekoslav Korošec i prokurist ELES GEN d.o.o. Branko Ogorevc, navodi se u priopćenju Ministarstva gospodarstva RH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara