Sastanak odbora za sukcesiju završen bez dogovora

SLJEDNICE bivše SFRJ nisu se u srijedu, na sastanku u Skoplju, uspjele dogovoriti o zajedničkom nastupu prema američkim bankama povodom odluke američke vlade da do 15. travnja deblokira sredstva bivše SRJ koja su na računima u američkim bankama i drugim institucijama.

Procjenjuje se da je riječ o ukupno 226 milijuna dolara, za koje Hrvatska, Slovenija, Makedonija i BiH drže da je riječ o sredstvima bivše SFRJ te da trebaju biti tretirana kao sukcesija i da bi ih trebalo podijeliti prema dogovorenom ključu.

Pošto nije postignuta suglasnost o načinu podjele i dinamici povlačenja sredstava, sve zemlje sljednice same će odlučiti kako će se pravno legitimirati pred američkim autoritetima o daljoj sudbini ovih sredstava, rekla je predstavnica Makedonije Dušanka Hristova na kraju sastanka Odbora za raspodjelu financijske imovine i obveza bivše SFRJ.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku je odlučeno da do sljedećeg susreta u svibnju u Sloveniji bude dovršeno izvješće stručnog tima o preostalih 81 milijuna dolara koji se trebaju povući iz desetak zemalja.

Razgovarano je i o provedbi potpisanog ugovora o klirinškim potraživanjima iz bivšeg Sovjetskog Saveza kao i o klirinškim potraživanjima iz ostalih država s kojima je postojao takav način plaćanja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara