Sastanak Povjerenstva za izradu Zakona o morskom ribarstvu

PRIJEDLOG zakona o morskom ribarstvu predstavljen je danas na sastanku Povjerenstva za izradu Zakona o morskom ribarstvu u Županijskoj komori u Splitu.

Prijedlog tog zakona dobio je i "zeleno svjetlo osam ministarstava a u njega su unesena i stajališta Ceha ribara Hrvatske", rekao je, predstavljajući prijedlog zakona, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Ivan Katavić.

Predloženi zakon sada je u procesu usklađivanja, a najviše bure u javnosti, odnosno među ribarima, izazvao je članak kojim se predviđa da strane pravne osobe i strani državljani koji imaju i hrvatsko državljanstvo, mogu osnivati u Hrvatskoj tvrtke za izlov i preradu ribe.

Pomoćnik ministra Katavić rekao je kako "o tome mora biti donesena i politička odluka s puno senzibiliteta. U našem prijedlogu, za razliku od onoga kako su ribari shvatili, točno piše da se povlastice za ribarenje i osnivanje tvrtki u Hrvatskoj mogu izdavati samo pravnim osobama i fizičkim osobama koje su državljani Hrvatske", kazao je Katavić.

Dodao je kako, naravno, "postoje brojne mogućnosti manipulacija ali o ovom pitanju Vlada mora zauzeti svoje stajalište".

Pomoćnik ministra Katavić takođe je rekao da "zakon mora ići po hitnoj proceduri, uz ostalo i zbog usklađivanja s EU".

Predsjednik Ceha ribara koga je Hrvatska obrtnička komora (HOK) delegirala u Povjerenstvo za izradu zakona o morskom ribarstvu, Tonči Božanić, naglasio je pak da je njegov Ceh energično protiv tog članka zakona o ribarstvu, i da su na Cehu date brojne primjedbe, osobito na taj dio.

"Talijansko more je u cijelosti devastirano i tamo je ogroman interes za ulov s povlasticama u hrvatskom Jadranu. Ribari traže vrijeme da bi mogli dati kreativni doprinos ovom zakonu, i energično se bune da se on donese po hitnom postupku", rekao je ribar Tonči Božanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da usklađivanje sa zakonodavstvom EU-a čeka sve hrvatske zakone, upitavši "zašto je baš zakon o ribarstvu prvi na redu".

Član Povjerenstva za izradu zakona o morskom ribarstvu ispred Hrvatske gospodarske komore (HGK), Miro Kučić, rekao je da je "Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i EU skrojio gaće i da je trebalo prije razmišljati o tome, a sada se moramo prilagoditi Sporazumu jer u njemu jasno piše da svi građani Europe mogu osnivati tvrtke bilo gdje na europskom prostoru".

Kučić je također protiv donošenja Zakona o ribarstvu po hitnom postupku, tim prije, kako je rekao, "što je stvorio veliku buru među 2.500 profesionalnih hrvatskih ribara".

Kučić je u ime HGK predložio da se s ovim Zakonom ide u redovitu proceduru u Hrvatskom saboru, te da se svaki njegov članak temeljito raspravi s ribarima i s cijelom javnošću.

Također je predložio da se angažiraju najbolji pravnici koji bi temeljito proučili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, i našli načina da se odgodi, kako je kazao, "najezda talijanskih ribara na hrvatsku obalu".

Po Kučićevim riječima, u samom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju "postoji jedna točka po kojoj je možda moguće - a to moraju utvrditi pravni eksperti - usporiti prilagođavanje u toj točki Zakona o ribarstvu EU".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara