Sastanak predstavnika Vijeća za suradnju s Europskom zakladom za znanost

Predstavnici vijeća za suradnju s Europskom zakladom za znanost ESF (European Science Foundation) razgovarali su danas u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) o mogućnostima jačanja suradnje s tom zakladom.

HAZU kao najviša hrvatska kulturna i umjetnička ustanova predstavnik je Hrvatske i koordinator za suradnju s ESF-om kojemu je sjedište u Strasbourgu, a osnovan je 1974. kao nevladina europska udruga 76 nacionalnih agencija.

Ta zaklada financira znanstvena istraživanja u 29 zemalja u kojima podržava znanstveno istraživanje iz područja medicinskih znanosti, znanosti o životu i zaštite okoliša, fizike i tehničkih znanosti te humanističkih i društvenih znanosti.

Djelatnost ESF-a usmjerena je na olakšavanje pristupa velikim istraživačkim kapacitetima, otkrivanje i istraživanje novih znanstvenih sadržaja koji se otvaraju kao rezultat suradnje te na promicanje vrhunske znanosti na europskoj razini.

Znanstvenoistraživačke djelatnosti iz navedenih disciplina koordinira pet stalnih vijeća - za fiziku i tehničke znanosti, za znanost o životu i zaštitu okoliša, za društvene i humanističke znanosti te za medicinske znanosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni koordinator suradnje Hrvatske s ESF-om je predsjednik Odbora za međunarodnu suradnju HAZU akademik Boris Kamenar, a predstavnici u pojedinim vijećima su akademici Božidar Liščić, Željko Kućan, Nenad Cambi, August Kovačec i Daniel Rukavina.

Hrvatski znanstvenici i institucije mogu se uključiti u rad ESF-a tako da kontaktiraju koordinatore za pojedina područja koji će im dati informacije o rokovima i načinu predaje prijedloga projekta ili na web stranicama ESF-a : http://www.esf.org.

Znanstvenoistraživačke aktivnosti ESF-a financiraju se iz proračuna te organizacije koji se puni iz doprinosa članica (6,6 milijuna eura u 2003.) a djelomično i vlastitim sufinanciranjem za pojedine projekte.

(Hina) ip mć
S
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara