Sastanak šefova diplomacija OIC u Istanbulu

TURSKI predsjednik Ahmet Necdet Sezer pozvao je u ponedjeljak u Istanbulu zemlje članice Organizacije islamske konferencije (OIC) da demokratiziraju vlastite gospodarske i političke sustave. Drži kako se samo takvim reformama može ići u korak sa suvremenim svjetskim razvitkom.

Sezer je, otvarajući dvodnevni 31. sastanak šefova diplomacija OIC-a, predložio da sekularistička Turska, članica NATO saveza i bliski saveznik SAD, preuzme ulogu "političkog mosta" izmedju Istoka i Zapada.

Turski šef države je zatražio i veću ulogu Ujedinjenih naroda (UN) u rješavanju iračke poratne drame.

Sezer je, već u startu, pokušao ublažiti oštre osude izraelskog ponašanja na okupiranim palestinskim teritorijima. Takvo stajalište odudara od nedavne izjave premijera Recepa Tayyipa Erdogana koji je izraelsku rušilačku vojnu akciju u palestinskom logoru Rafahu okarakterizirao kao "državni terorizam".

Turska se, istodobno, zauzela za to da zemlje OIC-a pomognu izlazak tzv. Turske Republike Sjeverni Cipar iz obruča međunarodnih sankcija. Rečeno je da za to nakon ciparskog referendumu 24. travnja, ne postoje nikakve prepreke, budući da su se Turci izjasnili za "Annanov plan" o ponovnom ujedinjenju otočke države, ali da je to grčka strana odbila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sudionicima ministarskog zasjedanja OIC- obratio se i glavni tajnik UN Kofi Annan. On je pozvao islamske zemlje da pruže punu podršku privremenoj iračkoj vladi.

Annan je izrazio uvjerenost da Irak ima vrlo dobru perspektivu i budućnost unatoč, kako je rekao, vrlo raširenom nasilju.

Glavni tajnik UN je pozvao Izrael i PLO da obustave sadašnje nasilje. Rekao je da se rješenje sukoba kao i uspostava neovisne palestinske države, koja bi živjela u miru i sigurnosti s Izraelom, mora naći za pregovaračkim stolom.

(Hina) xsk ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara