Sastanak susjeda Iraka: Sankcije UN moraju ostati do nove vlade

SAUDIJSKA ARABIJA u subotu je izjavila da sankcije koje su UN proglasile protiv Iraka moraju ostati na snazi dok ta zemlje ne dobije legitimnu vladu.

"Sad je Irak pod okupacijskim snagama i bilo kakav zahtjev za ukidanjem sankcija može se uputiti tek kad na vlast dođe legitimna vlada koja će predstavljeti svoj narod, izjavio je saudijski ministar vanjskih poslova princ Saud al-Faisal nakon sastanka osam bliskoistočnih država o Iraku, među kojima i šest iračkih susjeda.

U zajedničkoj izjavi nakon sastnaka u Rijadu ističe se da snage pod vodstvom SAD nemaju pravo eksploatirati naftu u Iraku, da SAD moraju što hitnije ponovno uspostaviti sigurnost i povući se iz te zemlje, omogućujući iračkom narodu da uspostavi vlastitu vladu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako oni (okupacijske snage) namjeravaju eksploatirati iračku naftu, to neće imati nikakav legitimitet", rekao je Faisal novinarima nakon sastanka.

"Ministri su u zajedničkoj izjavi ustvrdili da irački narod sam mora upravljati svojom zemljom i da svaka eksploatacija tamošnjih prirodnih resursa mora biti u skladu s voljom legitimne iračke vlade i iračkog naroda", rekao je Faisal.

Sastankku su nazčili ministri vanjskih poslova šest zemalja koje graniče s Irakom - Turske, Irana, Kuvajta, Saudijske Arabije, Jordana i Sirije, te Egipta i Bahreina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara