sastanak Uprave za zatočene i nestale i Udruženja porodica nestalih i nasilno odvedenih lica

Na današnjem sastanku u Borovu naselju vukovarskog Udruženja porodica nestalih i nasilno odvedenih lica s Upravom za zatočene i nestale koju pri Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti vodi pukovnik Ivan Grujić razgovaralo se o nestalim osobama srpske nacinalnosti, ekshumaciji i identifikaciji. L

Sastanku su nazočili i predstavnici Međunarodnoga Crvenog križa, Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe iz Sarajeva, OESS-a, Zajedničkog vijeća općina, SDSS-a i članovi obitelji nestalih osoba okupljenih pri Udruženju.

Predsjednica Udruženja Ružica Spasić upozorila je da treba ponovno pokrenuti rad Podpovjerenstva za nestale i zatočene u kojem su i predstavnici srpske nacionalne manjine u hrvatskom Podunavlju, i koje je rad, kako je rekla, neopravdano potpuno zamro. Po podatcima Udruženja prijavljeno je 95 nestalih osoba iz istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. U Udruženju navode da se služe podatcima beogradskog "Veritasa" po kojima je u Hrvatskoj nestalo 2996 Srba, od kojih za 1785 nema nikakvih podataka, za 452 nije poznato mjesto pokopa, ali se zna da su stradale, a za 759 postoje podatci i o pogibiji i o mjestu pokopa, ali posmrtni ostatci nisu predani obiteljima.

Po riječima pukovnika Grujića u vojno-redarstvenim akcijama "Bljesak" i "Oluja" poginulo je oko tisuću građana, traženja su pokrenuta za 664, razriješena je sudbina za 56, a od preostalih 608 za 85 su traženja pokrenuta u Hrvatskoj, a za 523 u Srbiji i Crnoj Gori te BiH. Do sada je ekshumirano 499 poginulih u "Bljesku" i "Oluji", a identificirano 199, rekao je Grujić i dodao kako su prošle godine potpuno prekinute ekshumacije u SiCG, gdje je do sada ekshumirano dvjestotinjak osoba, među kojima je bilo i osoba s popisa zatočenih i nestalih bivšeg Ureda za zatočene i nestale Vlade RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Grujić je istaknuo kako ga je novoizabrani predsjednik Komisije za zatočene i nestale SiCG uvjerio da će ekshumacije na području te države ponovno početi potkraj ožujka ove godine.

Po podatcima voditeljice Ureda Međunarodnoga Crvenog križa u Zagrebu Martine Murgić ta je udruga zaprimila tražbeni zahtjev za 2371 osobu, od kojih se nesto više od 1300 odnosi na 1991. i oko 900 na 1995.

Po podatcima Uprave za zatočene i nestale pri Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u Hrvatskoj se još traga za 1233 osobe nestale 1991. i 1992. i za oko 600 osoba nestaih 1995. u "Bljesku" i "Oluji".

(Hina)xžd yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara