SASTANAK VANJSKIH POSLOVA ALBANIJE, MAKEDONIJE I HRVATSKE

Sastanak ministara vanjskih poslova AmeričkoJadranske povelje na kojemu su sudjelovali ministri vanjskih poslova Hrvatske Miomir Žužul, Makedonije Ilinka Mitreva, Albanije Kastriot Islami te zamjenica pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Država Kathleen Stephens, održan je u subotu u Dubrovniku.

Hrvatski ministar vanjskih poslova kazao je da ovakvi susreti pokazuju kako tri zemlje rade u pravom smjeru i da to ubrzava put prema NATO-u.

"Razvijanjem dobrih i prijateljskih odnosa sa susjedima koji imaju iste interese i ciljeve pridonosimo i stabilnosti cijele regije" naglasio je Žužul.

Ministri triju zemalja dogovorili su se nastaviti surađivati na zajedničkom strateškom cilju, a taj je postizanje pune integracije u europske i euroatlantske procese.

Dobri odnosi, rečeno je po završetku susreta, trebali bi se reflektirati i na sve druge vrste odnosa triju zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Albanije i Makedonije u rujnu bi se trebali sastati s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom a idući službeni susret trebao bi slijediti u Zagrebu u studenome.

Navedenim trima zemljama, koje su ove godine ostale izvan NATO-a (u koji su ušle Bugarska, Estonija, Latvija, Litva, Rumunjska, Slovenija, te Slovačka), američki predsjednik George W. Bush i bivši glavni tajnik NATO-a George Robertson obećali su nastavak politike otvorenih vrata. To je formalizirano Američko- jadranskom poveljom potpisanom u svibnju 2003., kojom se predviđa potpora SAD-a trima državama na njihovu putu u NATO i njihova međusobna suradnja u ispunjavanju uvjeta za prijam u Savez.

Datum prijama nije naveden u Povelji koja ističe da tri zemlje mogu postati članice prvom prigodom nakon što ispune potrebne uvjete.

U preambuli Povelje stoji da će se tri zemlje procijenjivati za članstvo u NATO-u prema individualnim postignućima na čemu je posebno inzistirala Hrvatska.

(Hina) xhš yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara