Sastao se Odbor za suzbijanje organiziranoga kriminala

U Dubrovniku su danas sastao Odbor Inicijative za suzbijanje organiziranoga kriminala Pakta o stabilnosti (SPOC). L

Inicijativa za suzbijanje organiziranoga kriminala Pakta o stabilnosti prihvaćena je u listopadu 2000., a cilj joj je ustrojiti učinkovite mjere na svim razinama za borbu protiv organiziranoga kriminala i s njim povezanih aktivnosti, kao što su korupcija i pranje novca.

Ključne zemlje na koje se inicijativa odnosi su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Madžarska, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Srbija i Crna Gora i Slovenija.

Kako je na konferenciji za novinare kazao predsjednik Odbora Inicijative za suzbijanje organiziranoga kriminala Pakta o stabilnosti Hubert Pirker, borba protiv organiziranoga kriminala zahtijeva "zdrav sudski sustav i potpunu provedbu zakona".

Podsjetio je kako su od zemalja članica Europske unije najviše pod utjecajem organiziranoga kriminala Grčka, Italija, Austrija i Njemačka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također je iznio podatak da je u zemljama jugoistočne Europe 2003. ukradeno 1,100.000 vozila, a od toga 450.000 nije pronađeno, pri čemu je ostvareno sedam milijarda eura, a iste godine trgovina ljudima dosegnula je 12 milijarda eura.

Ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer kazao je kako su u Hrvatskoj najizrazitiji oblici tradicionalnog organiziranoga kriminala - ilegalne migracije, krijumčarenje narkotika, krijumčarenje i ilegalna prodaja oružja, te krivotvorenje, odnosno distribucija krivotvorena novca. "Republika Hrvatska donijela je potkraj prošle godine Nacionalni plan za borbu protiv organiziranoga kriminala, s čitavim nizom mjera za suzbijanje organiziranoga kriminala i konkretnim nositeljima i rokovima provedbe", istaknuo je Željko Žganjer.

Dodao je kako je s tim s tim u vezi predviđeno više mjera operativne suradnje policije i drugih državnih tijela, te uspostava suradnje s Europolom i Interpolom.(Hina) xhspa yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara