Sat vježbanja tjedno značajno smanjuje povišeni krvni tlak

DOVOLJNO je 60 do 90 minuta tjelovježbe tjedno da bi se značajno snizio povišeni krvni tlak, objavili su japanski znanstvenici.

Optimalnim tlakom liječnici smatraju 120/80.

"Naša studija potvrđuje važnost vježbanja", izjavio je dr. Michael Weber, urednik časopisa "American Journal of Hypertension". "Dokazali smo i da na vježbu ne treba utrošiti puno vremena", dodao je.

Većina priručnika za vježbanje savjetuje između pola sata i sat tjelovježbe dnevno kako bi se smanjio rizik oboljenja od srčanih bolesti, raka, dijabetesa i pretilosti.

Kazuko Ishikawa - Takata i kolege sa japanskog Nacionalnog instituta za zdravlje i prehranu ispitali su 207 muškaraca i žena koji su patili od povišenog tlaka, ali nisu redovito vježbali.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelili su ih u pet skupina, od kojih jedna nije vježbala, a ostale su na tjelovježbu trošili od pola sata do dva sata tjedno.

Grupa koja je vježbala od 60 do 90 minuta zabilježila je najveći pad tlaka.

"Oni koji su vježbali više, nisu zabilježili veće smanjenje tlaka", rekao je Takata. "No, to ne znači da ne bi trebali svakodnevno vježbati i dulje od optimalnog vremena", dodao je.

Od povišenog krvnog tlaka pati sve više ljudi diljem svijeta. Oko 50 milijuna Amerikanaca, 23 posto ukupnog stanovništva, ima povišen tlak od 140/90 i više. Posljedica može biti srčani udar, moždana kap ili zatajenje bubrega.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara