Saudijska Arabija spremna poslati trupe u Irak

AMERIČKOJ državnoj tajnici Condoleezi Rice su saudijske vlasti prilikom njenog posjeta Rijadu izrazili skepsu prema Bushovom planu o povećanju broja američkih vojnika u Iraku, ali i spremnost da u Iraku interveniraju vlastitim snagama ako tamo nastane kaos, tvrdi TV-postaja NBC.

Rice se trenutno nalazi u regiji na diplomatskoj turneji čiji je cilj pridobiti arapske države da posebnom izjavom podrže Bushov plan prema kojem bi dodatni kontingent od 21.000 američkih vojnika privremeno trebao poboljšati sigurnosnu situaciju u Iraku te omogućiti vladi premijera Nourija al-Malikija da opremi i obuči vlastitu vojsku i policiju, odnosno preuzme brigu o nacionalnoj sigurnosti nakon eventualnog američkog povlačenja.

Saudijske vlasti su prilično skeptične prema tom planu jer vjeruju da Malikijeva vlada, kojom dominiraju šijiti, nije sposobna a ni sklona suprotstaviti se šijitskim paravojnim formacijama koje se tereti za eskalaciju sukoba između većinskih šijita i manjinskih sunita u Iraku. Tim sukobima se pripisuje većina prošlogodišnjih žrtava u Iraku, čiji se broj, prema različitim procjenama kreće između 13 i 34 tisuće ljudi.

Saudijska Arabija, čije većinsko stanovništvo čine suniti, ne krije svoje simpatije prema iračkim sunitima - koji su u doba Sadama Huseina dominirali Irakom, a koji su nakon američke invazije izloženi šijitskom nasilju. Saudijci također izražavaju bojazan da bi američko povlačenje iz Iraka mogao iskoristiti i Iran, koji podržava šijite, i koji se u posljednje vrijeme profilirao kao velika prijetnja Saudijskoj Arabiji.

Saudijci navodno nisu spremni poslati trupe u cijeli Irak, nego samo u zapadnu provinciju al-Anbar u kojoj većinu drže suniti i koja se smatra žaristem pokreta otpora protiv američk okupacije.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara