Saudijski kralj napao Amerikance

Saudijski kralj napao Amerikance

NA OTVORENJU summita Arapske lige u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu, saudijski kralj Abdullah nazvao je američku okupaciju Iraka nelegitimnom, zatražio ukidanje embarga palestinskoj vladi, i zazvao sve arapske zemlje da se ujedine, jer će samo tako moći preživjeti.

Abdullahov napad na SAD nije ništa neobično, nego je samo njegov pokušaj da pokaže svojoj arapskoj braći kako su mu ona bitnija od Amerikanaca. Saudijska Arabija je jedna od vodećih arapskih zemalja, a istodobno je glavni arapski saveznik SAD-a. Sve jača povezanost te dvije zemlje nailazi na otpor i negodovanje u radikalnom muslimanskom svijetu, tako da saudijski čelnici vole iskoristiti svaku priliku da pokažu kako ne daju vanjskim savezništvima da ugroze unutarnje arapske odnose.

Glavni dio Abdullahovog izlaganja fokusirao se na jedinstvo Arapa. Glavni problem Arapa, po Adbullahu, leži u međusobnim borbama arapskih vođa, a sve arapske zemlje se moraju ujediniti da bi spriječile "strane sile da umjesto njih iscrtavaju kartu budućnosti arapskih teritorija".

"U voljenom Iraku krv teče među braćom, u sjeni nelegitimne strane okupacije, a bujajuće sektaštvo (šijita i sunita, op. red.) prijeti građanskim ratom. U ranjenoj Palestini, moćni narod trpi okupaciju i ugnjetavanje", rekao je.

"Postalo je od ključne važnostišto prije  ukinuti ugnjetavajuću blokadu Palestinaca, tako da se može početi s mirovnim procesom bez sjene represije. Naše stalno neslaganje i neujedinjenost doveli su do toga da je arapska nacija izgubila povjerenje u našu iskrenost i da je izgubila nadu", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključni dio summita Lige bit će Saudijska inicijativa, mirovni plan iz 2002. koji je Izraelu nudio mir sa svim arapskim zemljama u zamjenu za povlačenje na granice iz 1967., priznavanje palestinske države s istočnim Jeruzalemom i priznavanje prava na povratak palestinskim izbjeglicama. Plan u Izraelu nikad nije zaživio, ali je nedavno premijer Ehud Olmert najavio da bi ga mogao razmotriti.

Ipak, Izraelcima nije stalo do toga da prihvate plan onakav kakav jest, nego žele pregovarati o spornim točkama, posebno o pitanju izbjeglica. To je danas potvrdio vice-premijer Shimon Peres.

Ne očekuje se da će summit dovesti do rješavanja tog pitanja, ali sigurno će dati jasniju sliku oko toga na koji put arapski čelnici žele izvesti svoje odnose s Izraelom.

J.D.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara