Saudijski mediji: Teroristi žele destabilizaciju zemlje

U SKLADU s američkim tvrdnjama da al Qaeda želi svrgnuti prozapadno orijentiranu saudijsku kraljevsku obitelj, i saudijski mediji u ponedjeljak ocjenjuju da je samoubilački napad izveden tijekom vikenda usmjeren na političku i gospodarsku destabilizaciju najvećega izvoznika nafte.

Novine, koje obično odražavaju mišljenje saudijskih vlasti, pišu da je napad na stambenu četvrt gerilcima oduzeo pravo na tvrdnju da se bore protiv "nevjernika" u kolijevci islama.

"To što teroristi čine nešto je novo, to je pokušaj da se preuzme vlast i proširi nasilje", piše u uvodniku vodećega dnevnika al-Riyadha.

"Ako iz nekih razloga ima prigovora vlastima u vezi s unutrašnjom ili vanjskom politikom, žele li ti ljudi osvetu umjesto dijaloga i reforma? Žele li uništiti naše ustanove i ono što smo tijekom godina ostvarili", pita se list.

Saudijce mediji bombardiraju strašnim slikama mjesta na kojem su se eksplozije dogodile. Napad je izveden u svetom mjesecu ramazanu, petero je djece poginulo, a 36 ozlijeđeno.

U dnevniku Okaz piše kako zbog broja poginulih žena i djece više ne smije biti ikakvih simpatija prema muslimanskim militantima.

Službeni Rijad tvrdi da gerilci koji su samoubilačkim napadom prošli vikend ubili najmanje 17 osoba neće destabilizirati Saudijsku Arabiju.

"(Taj je napad) znak očaja... (Oni neće) uspjeti uzdrmati socijalnu ravnotežu političke strukture države", rekao je saudijski veleposlanik u Britaniji, princ Turki al-Faisal.

Nekadašnji šef saudijskih obavještajaca četvrt koju su teroristi napali opisuje kao meku metu jer ondje žive uglavnom arapski radnici iz drugih zemalja. On tvrdi da se Saudijska Arabija u zadnjih šest mjeseci uspješno bori protiv gerilaca. "Bilo je dosta uhićenja, pronađeno je mnogo oružja, streljiva i eksploziva", rekao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara