Savez školskih sindikata: Izmjene Zakona o radu najteže će pogoditi žene

NAJAVLJENE izmjene Zakona o radu u dijelu koji se odnosi na rad na određeno vrijeme najteže će pogoditi djelatnosti u kojima pretežito rade žene, kao što je školstvo gdje je među zaposlenima gotovo 80 posto žena, ocijenio je danas Savez školskih sindikata.

Ako je dosad rad na određeno vrijeme bio izuzetak, a rad na neodređeno pravilo, onda će diskriminirajući radno-pravni status žena odsad biti pravilo, a njihov dostojanstveni položaj tek izuzetak, tvrdi sindikat u priopćenju.

´Uz pomoć zakonske odredbe poslodavci će se riješiti briga oko trudnoća, učestalih bolovanja zbog dječjih bolesti i sličnih problema na kojima se dosad dnevno provjeravala njihova socijalna osjetljivost i skrb za najnezaštićeniji i najobespravljeniji dio društva´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogućnost zapošljavanja na određeno vrijeme, bez dosadašnjih ograničenja, osobito će teško pogoditi zaposlene žene u školama između četrdesete i pedesete godine života, a prosječna učiteljica i nastavnica u hrvatskim školama ima 23 godine staža, upozorava Savez školskih sindikata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara