Savez školskih sindikata traži smjenu ministra Strugara

Savez školskih sindikata (SŠS) zatražio je danas od Vlade smjenu ministra prosvjete i športa Vladimira Strugara jer godinu dana odugovlači s izmjenama odredbe kolektivnog ugovora kojom prednost pri zapošljavanju imaju članovi Sindikata hrvatskih učitelja (SHU).

"Diskriminirajući članak kolektivnog ugovora za osnovne škole, po kojem prednost pri zapošljavanju imaju članovi SHU-a, predstavlja tamnu mrlju socijalnog partnerstva", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik SŠH-a Željko Stipić.

Spornu je odredbu proglasilo diskriminirajućom i Ministarstvo rada i socijalne skrbi, napomenuo je Stipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sindikat drži da je za povlašteni položaj SHU-a najodgovorniji potpredsjednik Vlade Goran Granić jer nije omogućio SŠS-u sudjelovanje u pregovorima za sklapanje kolektivnog ugovora.

No, izravni krivac za privilegiranje članova SHU-a je ministar Strugar koji je potpisao kolektivni ugovor, a nakon gotovo godinu dana nije pokrenut postupak izmjene sporne odredbe kolektivnog ugovora, smatra SŠS.

Predsjednik sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Marko Rožić upozorio je da se u Splitsko-dalmatinskoj županiji zahvaljujući učlanjenju u SHU zaposlilo više od 80 učitelja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara