Saveznici se približavaju Saddamovoj gardi

NOVE eksplozije potresle su oko podneva južni dio Bagdada, a kako izvijestitelji javljaju, radi se o najnovijem valu zračnih udara predvođenih američkim borbenim zrakoplovima.

Tri snažne eksplozije potresle su središte Bagdada, izvijestio je Reutersov dopisnik, a nešto ranije američke i britanske snage bombardirale su rubne dijelove iračkog glavnog grada.

Stanovnici Bagdada sklonili su se s ulica, u očekivanju novih snažnijih napada.

"Iz dvaju dijelova predgrađa Bagdada čulo se desetak eksplozija. Snažna pješčana oluja nije omela zračne napade", kazao je dopisnik.

Irački ministar informiranja Mohammed Saeed al-Sahaf je objavio da je u posljednja 24 sata u bombardiranju Iraka poginulo 16 Iračana. On tvrdi da su iračke snage ubile osam neprijatelja, uništile tri oklopna vozila i srušila tri američka helikoptera.

Britanski vojni dužnosnik je potvrdio da se, dok su u tijeku pripreme za kopneni napad na Bagdad, noćašnje bombardiranje položaja Republikanske garde južno od Bagdada i dalje nastavlja.

Britanski izvori javljaju da će koalicijske snage u utorak zauzeti položaje oko Bagdada i pričekati pojačanje. Priznao je da zbog nepostojanja sjeverne bojišnice koalicijske snage koje nadiru s juga nailaze na žešći otpor.

Novinar France Pressea javlja da su koalicijske snage, koje se pripremaju za zauzimanje Bagdada, uputile u utorak ujutro prema glavnom gradu 4.000 američkih marinaca. Oni su jutros kod Nasirije prešli Eufrat.

Novinar AFP-a i njegov kolega iz Reutersa javljaju o tridesetak mrtvih Iračana uzduž ceste koja se nalazi 15-ak kilometara sjeverno od Nasirije. Pretpostavlja se da su poginuli u američkom bombardiranju grada i okolice, ali nisu mogli utvrditi da li se radi o civilima ili vojnicima.

Britanski pomorski zapovjednik javlja da su britanske snage zaustavile pokušaj proboja iračkih tenkova iz Basre. U tim je borbama, prema riječima kapetana Alana Masseya, uništeno između pet i sedam iračkih tenkova.

Sjever Iraka je i dalje na udarima bombi. Izvijestitelj CNN-a se nalazi u Shamshali, oko 40 kilometara od strateškog naftnog grada Kirkuka koji se bombama zasipa već 24 sata bez prekida.

Bagdad je i utorak ujutro bio bombardiran.

General bojnik Stanley McChriystal je na konferenciji za novinare u Pentagonu rekao da američke kopnene snage nisu ušle u direktne borbe s Republikanskom gardom već borbe vode zračne snage koristeći se jurišnim helikopterima.

Govoreći o prodiranju američkih kopnenih snaga, McChrystal se ograničio izjavom da su prodrle oko 320 kilometara duboko u irački teritorij ali nije otkrio precizne položaje kopnene vojske.

Američke snage se sada nalaze samo 100 kilometara južno od Bagdada.

Glasnogovornik britanskih snaga priopćio je u utorak u Središnjem zapovjedništvu u Dohi da britanske snage neće ulaziti u Basru, što je u suprotnosti s prethodnom izjavom.

"Ne ulazimo u Basru, naprosto je smatramo metom", rekao je glasnogovornik.

"Razlog zbog čega je Basra postala potencijalnom metom je taj što ima ogromnu političku i vojnu važnost u području", dodao je.

Zapovjednik britanskih snaga u Perzijskom zaljevu Brian Burridge za BBC je izjavio da ne postoje planovi o raspoređivanju dodatnih snaga u Iraku, ali je i naglasio da vojnoj intervenciji treba dati vremena i da se ne predviđa brza pobjeda.

Britanski informacijski centar Središnjeg zapovjedništva u Kataru u utorak je objavio da je u operacijama kod Basre poginuo britanski vojnik, pripadnik 1. Bataljuna Black Watch, čime se broj poginulih i nestalih britanskih vojnika popeo na 20.

Dopisnik katarske satelitske postaje al-Jazeera javio je da su kazetne bombe bačene na jednu Četvrt u Basri u ponedjeljak navečer.

On je također kazao da su se oštre borbe između američko-britanskih i iračkih snaga nastavile i tijekom noći s ponedjeljka na utorak u predgrađu grada Basre.

Basra, veliki irački grad, nalazi se oko 500 kilometara jugo-istočno od Bagdada.

Međunarodni odbor Crvenog križa u ponedjeljak je upozorio da je 1.200.000 stanovnika toga grada ugroženo humanitarnom krizom zbog prekida dostave vode i zbog jakih borbi.

Umm Qasr pod kontrolom koalicijskih snaga

Luka Umm Qasr na jugu Iraka, gdje angloameričke snage danima pokušavaju slomiti otpor Iračana, sada je "sigurna i otvorena", objavio je zapovjednik britanskih marinaca.

"Umm Qasr je sada siguran i otvoren", rekao je novinarima brigadir Jim Dutton, zapovjednik 3. Brigade kraljevskih marinaca, dodajući kako se nada da će prvi brodovi s humanitarnom pomoći pristati u luku u roku od dva dana.

Britanski minolovci čiste plovni put od postavljenih mina.

U Bagdadu je irački potpredsjednik Taha Jasin Ramadan odbacio tvrdnje da je Umm Qasr pao.

"Oni kruže oko uzletišta ali nisu ušli. Nisu ušli čak ni u prvi irački grad", rekao je Jasin na konferenciji za novinare.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld prije četiri dana je izjavio da se taj gradić, kod same kuvajtske granice, nalazi pod kontrolom američkih snaga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara