SAVJET HNB: krediti stanovništvu dvostruko brži nego poduzećima (kraća)

Članovi Savjeta HNBa na današnjoj su sjednici izrazili mišljenje da su poduzete restriktivne mjere središnje banke za ograničavanje kreditne ekspanzije banaka bile potrebne i da ih ne bi bilo opravdano duže odgađati.L

Tijekom prosinca zabilježen je nastavak vrlo visokog rasta kredita, po godišnjoj stopi 30,5 posto, uz istodobno smanjenje inozemne neto aktive banaka. Pritom su krediti poduzećima rasli po stopi 22,7 posto, a krediti stanovništvu gotovo dvostruko brže (43 posto). Preliminarni podaci govore da je uzlazni trend nastavljen i u siječnju - mjesečni prirast kreditnih plasmana od oko 1,6 posto, manji je nego u prosincu (2,3 posto), ali ipak neuobičajeno visok za prvi mjesec u godini.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmotrio najnovija gospodarska i novčana kretanja. Istaknuto je kako je kraj protekle godine obilježen dinamičnom gospodarskom aktivnošću. Bruto domaći proizvod povećan je u trećem tromjesečju za 6,5 posto, tako da je godišnja kumulativna stopa rasta dosegla 5 posto. Nastavljen je rast industrijske proizvodnje, prometa u trgovini i građevinarstvu. Cijene na malo bile su u siječnju 0,4 posto veće nego u prošlom mjesecu, a 1,6 posto veće nego u siječnju prošle godine. Tečaj kune prema euru bio je krajem siječnja 1,52 posto nominalno slabiji nego mjesec dana prije i podjednak onome na kraju lanjskog siječnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara