SAVJETI ZA SMANJENJE RIZIKA OD PROVALA U AUTOMOBILE

Postoje dva načina da smanjite rizik od krađe iz automobila. Prvi je da uopće nemate automobil, a drugi da se pokušate zaštiti nekim jednostavnim mjerama, preporučila je danas zagrebačka policija.

Policija je preporuku objavila na svojoj web-stranici, potaknuta porastom broja provala u motorna vozila. U prva tri mjeseca ove godine zabilježeno je, naime, 1.119 provala u vozila, što je čak 276 više nego u istom razdoblju lani.

U policiji su zabrinuti jer broj provala raste iako su, kako tvrde, otkrili 80 posto više provalnika nego lani.

Najopasnijim mjestima za vlasnike vozila pokazala su se parkirališta velikih trgovačkih centara. Ove je godine bilo više od 100 provala na parkiralištima velikih trgovačkih centara. No, u policiji upozoravaju da se krade i na drugim većim parkiralištima, pa je tako kod Gradskog poglavarstva i bolnice Dubrava provaljeno u tridesetak vozila.

Za vlasnike automobila policija je ponudila i nekoliko konkretnih savjeta koje vrijedi prenijeti u cijelosti:

- Uvijek kada napuštate vozilo, pa makar otišli po novine, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt-brave i zaključajte vozilo;

- Ugradite alarmni uređaj;

- Zatvarajte pomični krov i prozore;

- Ne ostavljate torbice, mobitele, aktovke, jakne, pakete ili vrećice u vozilu;

- Ne ostavljajte dokumente u vozilu;

- Kratko i jasno, ne ostavljajte vrijedne predmete i dokumente u vozilu, naročito ne na vidnome mjestu;
Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Sva vrata i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte;

- Ne ostavljajte vozilo na tamnom i pustom mjestu;

- Ne ostavljate vozilo dulje vremena bez nadzora;

- Koristite uređena parkirališta trgovačkih centara;

- Ne ostavljate vozilo i ključeve od vozila bez nadzora u praonicama i servisima u koje nemate povjerenja;

- U slučaju nestanka brave ili uočenog oštećenja brave izvijestite policiju, nakon toga promijenite bravu i vozilo premjestite na sigurno mjesto;

- Kada bacite pogled na vaš parkirani automobil, bacite pogled i na susjedov jer nema boljeg načina samozaštite od dobrosusjedskog nadzora, baš kao i kod provala u kuće;

Osim tih savjeta policija preporučuje da djelujete odlučno. Dajte do znanja potencijalnom kradljivcu da ste svjesni svoje okoline. Ne prepirite se s bračnim partnerom i prijateljem na izlasku iz automobila u smislu što treba kupiti, što ćete pojesti ili s kim ćete popiti kavu u trgovačkom centru. Budite svjesni da je potencijalni kradljivac u blizini i da vas promatra, stavite mu do znanja da ste na oprezu.

Ne pomognu li ovi savjeti i ipak vam provale u automobil, zagrebački čuvari zakona i reda preporučuju - "nazovite policiju".

(Hina) xso yvl

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara