Savjetovanje o prijavama ozljeda na radu i profesionalnih bolesti

VISOKA škola za sigurnost na radu organizirala je danas na Zagrebačkom velesajmu savjetovanje o novim hrvatskim propisima o prijavi ozljeda na radu i profesionalnih bolesti.

Na savjetovanju su poslodavci, pravnici, liječnici i sindikalci upoznati s Pravilnikom o ostvarivanju prava iz osnovnog zdravstvenog osiguranja s osnova ozljede na radu i profesionalne bolesti koji je početkom godine donio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), a nove tiskanice za ostvarivanje tih prava počele su se primjenjivati od 1. travnja.

Direktorica HZZO-a Ljubica Đukanović govorila je o novom pravilniku koji regulira postupak utvrđivanja i priznavanja ozljeda na radu, te rokove prijava ozljeda i profesionalnih bolesti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao novost izdvojila je mogućnost da sam osiguranik pokrene postupak prijave i ostvarivanja prava ako to nije učinio poslodavac, te mogućnost da sam HZZO utvrdi ozljede na radu.

Prijave za ozljede na radu moraju se predati u roku 30 dana od ozljede, a za profesionalne bolesti u roku 15 dana od izdavanja potvrde ovlaštene institucije, rekla je Đukanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara