Saznajte kako se ponašati u slučaju razornog potresa koji prijeti Zagrebu

Foto: Dragan Matić / Cropix

PAVLE KALINIĆ i dalje se priprema za katastrofični potres koji će Zagreb sravniti gotovo do temelja. U slučaju potresa magnitude između 6,3 i 6,5 stupnjeva po Richteru, kakav je u glavnom gradu Hrvatske moguć, stradat će oko 50.000 zgrada, predviđa Kalinić, a u tisućama će se mjeriti i broj žrtava.

Kako bi Zagrepčane pripremio na potencijalnu katastrofu, Kalinićev Ured za upravljanje hitnim situacijama tiskao je oko 300.000 letaka s uputa kako se ponašati u slučaju potresa. "Najbolja preventiva protiv potresa je dobro planiranje", ističe se u letku u kojem se nalaze adrese i kontakti zapovjedništva Civilne zaštite gradskih četvrti Grada Zagreba.

> Pogledajte letak Kalinićevog ureda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U letku koji je Ured tiskao nalaze se detaljne upute o ponašanju za prije potresa, za vrijeme potresa i nakon potresa. Tijekom potresa najvažnije je minimalno se kretati, a poželjno je biti na otvorenog, što dalje od zgrada, drveća rasvjetnih stupova... Ukoliko vas potres ulovi u zatvorenom prostoru, upozorava Kalinićev ured, najbolje je sakriti se pod čvrsti stol ili uz nosivi zid. Treba stajati daleko od bilo čega što bi se moglo urušiti.

Ukoliko vas potres zadesi dok ste u automobilu, poželjno je zaustaviti se brzo, ali sigurno i ostati unutar vozila dok se podrhtavanje ne smiri. Nakon potresa važno je biti spreman za nova podrhtavanja tla, koja su uglavnom slabija od glavnog udara, ali mogu uzrokovati dodatnu štetu. Bitno je ostati smiren, te ranjenim osobama pružiti prvu pomoć i obavijestiti hitne službe.

"Sva suvremena istraživanja ukazuju na to da Zagrebu prijeti razoran potres poput onoga iz 1880. godine koji je bio jačine 6,3 stupnja po Richteru", rekao je Vlado Kuk, voditelj Seizmološke službe RH. Zbog toga je, kaže Kuk, vrlo bitno pratiti seizmičku aktivnost, s obzirom da se ona na globalnoj razini u zadnjih deset godina pojačava. Shodno tome, u Hrvatskoj je 2009. bilo 67 potresa, a prošle godine ih je bilo 50. Prosječan broj potresa godišnje u Hrvatskoj donedavno je bio između 30 i 35.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara