SCG: Demokratska stranka i dalje bez stava o sudjelovanju u vladi

GLAVNI odbor srbijanske Demokratske stranke (DS) odlučio je u nedelju navečer da će o eventualnim poslijeizbornim koalicijama i sudjelovanju u budućoj vladi Srbije odlučiti za tjedan dana, a da će novog predsjednika stranke, mjesto koje je ispražnjeno od ubojstva premijera Zorana Đinđića, izabrati na skupštini 21. veljače.

I dok se potpredsjednik stranke Zoran Živković na sjednici odbora založio za podršku vladi jasnog programa koja može vladati puni četverogodišnji mandat, drugi potpredsjednik Boris Tadić kazao je da će demokrati biti "otvoreni za svako rješenje koje stabilizira demokratsku Srbiju, bilo sudjelovanjem u vladi, ili davanjem podrške manjinskoj vladi bez sudjelovanja Demokratske stranke".

Međutim, visoki dužnosnik stranke Čedomir Jovanović usprotivio se suradnji s ostalim strankama demokratskog bloka. "Nemoguće je surađivati s onima koji su cijelo vrijeme govorili protiv Demokratske strake", rekao je Jovanović.

"Nemamo više Miloševića, ali imamo njegov alter-ego, njegov epigon, Vojislava Koštunicu, čovjeka kome nije bilo teško dati riječ da ne želi u istu vladu s Demokratskom strankom. A mi razmišljamo hoćemo li ga podržati. Zbog čega? Samo zato jer ne sastaviti vladu? Pa, neka sastave novu vladu sa strankama s kojima su rušili prethodnu", poručio je, uz povišen ton, Jovanović na sjednici glavnog odbora stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svoju odluku o sudjelovanju u novoj vladi trebala bi u ponedjeljak donijeti i G17 Plus Miroljuba Labusa, dok je Vojislav Koštunica sjednicu Glavnog odbora Demokratske stranke Srbije (DSS) najavio za srijedu.

Lideri koalicije Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković i Nove Srbije Velimir Ilić već su ranije najavili da će ući u vladu u kojoj će participirati sve stranke demokratskog bloka.

Nova srbijanska skupština, u koju su ušle još i Srpska radikalna stranka i Socijalistička partija Srbije, mora biti konstituirana najkasnije do 27. siječnja.

(Hina) ttag dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara