SCG: IZGLASAN ZAKON O IZBORU PREDSJEDNIKA ZAJEDNIČKE DRŽAVE

Skupština Srbije i Crne Gore u četvrtak navečer je nakon cjelodnevne rasprave, u nastavku svog prvog zasjedanja, većinom glasova usvojila Zakon o izboru i opozivu predsjednika državne zajednice.

Prema tom Zakonu, za predsjednika je izabran kandidat koji je dobio većinu glasova od ukupnog broja (126) zastupnika, s time da je za njegov izbor glas dala većina zastupnika iz svake države-članice.

Predsjednik Srbije i Crne Gore na dan izbora pred Skupštinom položit će zakletvu koja glasi: ´Zaklinjem se da ću dužnost predsjednika Srbije i Crne Gore vršiti u skladu s Ustavnom poveljom državne zajednice Srbija i Crna Gora, odgovorno, savjesno i čestito´.

Predsjednika se razrješava ako je za to glasala većina zastupnika iz Srbije i Crne Gore, a predsjednik može i sam podnijeti ostavku. U slučaju prestanka njegova mandata razrješenjem ili ostavkom, Skupština bira predsjednika u roku od 30 dana od dana prestanka njegova mandata.

Skupština Srbije i Crne Gore nastavila je večeras raspravu razmatranjem Prijedloga zakona o izboru Savjeta ministara Srbije i Crne Gore, organa koji će u državnoj zajednici imati funkciju vlade.

Jedini kandidat za prvog predsjednika Srbije i Crne Gore, ujedno i predsjednika Savjeta ministara i mandatara tog tijela, jest potpredsjednik Demokratske partije socijalista crnogorskog premijera Mila Đukanovića Svetozar Marović, koji bi - ako tijekom večeri bude izglasan Prijedlog zakona o izboru Savjeta ministara - mogao u petak biti izabran na tu dužnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara