SCG: Na festivalu u Paliću prikazani hrvatski filmovi

NA MEĐUNARODNOM filmskom festivalu na Paliću pokraj Subotice tijekom pet dana prikazano je dvanaest hrvatskih filmova uglavnom novije produkcije, no nijedan u konkurenciji za neku od nagrada Festivala.

Najnovijim filmskim ostvarenjima u Hrvatskoj bio je posvećen program pod nazivom "Novi hrvatski film" u sklopu kojega su prikazani "Fine mrtve djevojke", "24 sata", "Je li jasno prijatelju", "Nebo sateliti", "Prezimiti u Riu", njemačko-britansko-hrvatska koprodukcija "Josephine", "Kraljica noći" i "Ne dao Bog većeg zla". Selektor filmova je bio hrvatski redatelj, podrijetlom iz vojvođanskog Tavankuta, Branko Ištvančić.

Osim toga programa prikazana su još četiri hrvatska filma u sklopu programa "Raskršća", među njima i film "Kratki rezovi, Lika 1995. - 2000." a redatelj filma Igor Galo bio je na Paliću u ulozi selektora i predsjednika žirija Filmskog festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pohvalivši organizatore što su u ovogodišnji festival uvrstili i program Novi hrvatski film, Galo je izjavio kako je bilo dobro da netko u Hrvatskoj smogne snage prirediti predstavljanje suvremene srbijanske kinematografije.

"Treba vidjeti što su opredjeljenja i razmišljanja filmskih autora s ove strane, a ne da oni i njihova ostvarenja ilegalno dolaze kod nas", konstatira Galo, i dodaje kako se sada dešava gora stvar - "u Hrvatskoj se ilegalno distribuira svašta, što ima i što nema smisla i pravi se svojevrstan podzemni program".

Hoće li i kada hrvatski i srbijanski distributeri legalno početi razmjenjivati nacionalna filmska ostvarenja ne ovisi o filmskim djelatnicima, konstatira Galo. On je ocijenio filmski djelatnici međusobnim gostovanjima mogu samo utjecati na otopljavanje odnosa između dvije države.

Palićki Filmski festival od ove godine se nalazi u obitelji Filmskih festivala europskog filma. U sklopu ovogodišnjeg, desetog, Festivala prikazana su 84 dugometražna igrana, kratka igrana, dugometražna dokumentarna i kratka dokumentarna filma.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara