SCG: Nova afera izvoza oružja u Liberiju nije nova

MINISTAR obrane Srbije i Crne Gore Boris Tadić izjavio je u utorak da informacije o izvozu jugoslavenskog oružja u Liberiju 2002. godine nisu novost i da su dio afere izvoza oružja koja je u zemlji izbila u jesen prošle godine, kad se otkrilo da su vojnu opremu i oružje u Irak izvozili "Orao" iz Bijeljine i "Jugoimport SDPR" iz Beograda.


"Taj izvoz je dio onih afera o izvozu oružja i nije neka vijest, ne predstavlja neka suštinski nova saznanja za nas u ovom trenutku. Međutim, vijest da se priprema nova isporuka oružja za zemlje koje su pod sankcijama UN-a traži najoštriju moguću reakciju nadležnih institucija i političkih organa, jer takva zloupotreba i kršenje domaćeg zakonodavstva i međunarodnih obveza ugrožava i budućnost naše državne zajednice", kazao je ministar Tadić agenciji Beta.

On je dodao da se poduzimaju najstrože mjere kontrole izvoza oružja, uz suglasnost svih nadležnih institucija za to područje, te uz konzultacije sa zemljama koje bi mogle o tome imati saznanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Komisija UN-a za kontrolu sankcija u Liberiji utvrdila je da je privatna firma "Temeks" iz Beograda, vlasnika Slobodna Pešića, u ljeto prošle godine izvozila u Liberiju velike količine oružja uz lažne dokumente, po kojima je krajnje odredište oružja bila Nigerija, a lažne papire - prema Komisiji UN-a - osiguravalo je poduzeće "Interjug", sa sjedištem u beogradskoj zračnoj luci, što je Radiju B92 večeras demantirao direktor "Interjuga" Dragoslav Jerinić, koji tvrdi da njegova firma jest pripremala prateće papire za "Temeks", ali da je krajnje odredište pošiljki bila Nigerija.

Direktor "Temeksa" Slobodan Tešić danas je demantirao da je ikad bio u Liberiji, ali je Komisija UN-a, uz pomoć vlasti u Srbiji, kako su to javili elektronski mediji u Beogradu, ustanovila da je Tešić bio prijavljen u hotelima u Monroviji, glavnom liberijskom gradu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara