SCG ohrabruje haške optuženike na predaju

SCG ohrabruje haške optuženike na predaju
DRŽAVNE vlasti nastoje ohrabriti četvoricu generala, haaških optuženika da se dobrovoljno predaju Haaškom sudu do 27. siječnja, izjavio je Rasim Ljajić, predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije i Crne Gore (SCG) za suradnju s Haškim tribunalom.

U izjavi za beogradski dnevnik "Blic" od utorka, Ljajić je objasnio da se 27. i 28. siječnja održava posljednji u nizu razgovora o procesu pridruživanja SCG Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Tada će se znati ocjena Studije o izvedivosti priključenja državne zajednice EU. Zato je bitno da se dotad nešto konkretno učini u suradnji s Haaškim sudom, jer je Haag suština svih primjedbi Europske unije", kazao je Ljajić, dodajući da je važno da SCG dobije pozitivnu ocjenu Studije u ožujku ili travnju, kako bi do kraja godine mogli početi pregovori o pridruživanju EU.

Generali Vojske SCG Nebojša Pavković, bivši načelnik Generalštaba i Vladimir Lazarević, komandant Prištinskog korpusa u vrijeme NATO intervencije protiv SRJ, te generali policije Sreten Lukić i Vlastimir Đorđević optuženi su prošle godine pred Haaškim sudom za ratne zločine na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Optuženi general Lukić jedini je u Okružnom sudu u Beogradu preuzeo haašku optužnicu, a Lazarević i Pavković su više puta u javnosti izjavili da neće dobrovoljno otići u Den Haag. Policijski general Đorđević napustio je zemlju ubrzo nakon smjene režima Slobodana Miloševića krajem 2000. godine, te se navodno nalazi u Rusiji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara