SCG: Optužnica za zločin nad najmanje 192 ratna zarobljenika na Ovčari

OPTUŽNICA za ratni zločin nad najmanje 192 ratna zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara, podignuta pri posebnom sudu za ratne zločine Općinskog suda u Beogradu, tereti osam osoba za organiziranje i naređivanje ubojstava i nečovječna postupanja, počinjene 20. i 21. studenoga 1991. godine, javio je u ponedjeljak beogradski Radio B92.

U optužnici koja je još uvijek u cjelini nedostupna javnosti, a u koju je Radio B92, prema vlastitim navodima, dobio "ekskluzivan uvid", precizira se da su "optuženi naredili da ratni zarobljenici, autobusima dovezeni iz vukovarske bolnice, uđu u jedan hangar i protrče kroz špalir pripadnika Teritorijalne obrane, koji su, svi zajedno, tukli zarobljene. Po izvršenom popisu i utvrđivanju identiteta ratnih zarobljenika u hangaru, pripadnici TO formirali su skupine od 30 do 40 NN-osoba, koje su ukrcavane u traktor s prikolicom i odvožene prema Grabovu, na oko kilometar od Ovčare. Tamo su, ispred prethodno iskopane jame, zarobljenici izvođeni po skupinama u koje su pucali streljački vodovi. Na taj način ubijeno je najmanje 180 ratnih zarobljenika, a leševi u jami su zatrpani buldožerom. Ispred hangara na Ovčari strijeljano je još desetak ratnih zarobljenika, koji su zatim zakopani u rovu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U obrazloženju optužnice, Specijalno tužiteljstvo za ratne zločine navodi izveštaj Komisije za nestale i zatočene osobe Vlade Republike Hrvatske, iz kojega proizlazi da su "sve identificirane osobe bile pripadnici oružanih snaga Hrvatske, dobrovoljci Zbora narodne garde, MUP-a, TO, civilne zaštite, branitelji Hrvatske ili osobe koje su pratile te formacije".

Optužnica, podignuta 4. prosinca prošle godine, tereti Spasoja Petkovića, Stanka Vujanovića, Jovicu Perića, Mirka Vojinovića, Ivana Atanasijevića, Predraga Madžarca, Miroljuba Vujovića i Milana Vojinovića, pripadnike Teritorijalne obrane Vukovara, u sastavu JNA. Osam optuženih se nalazi u pritvoru Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu, dok se istraga vodi protiv još 16 osoba.

Suđenje osmorici optuženih, kako je najavljeno, počet će 9. ožujka pred vijećem Specijalnog suda za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, kojim će predsjedati sudac Vesko Krstajić, a na suđenju će se pojaviti najmanje jedan zaštićeni svjedok-suradnik, čiji je identitet zaštićen.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara