SCG: Sporazum o zaštiti manjina RH i SCG dostavljen na ratifikaciju

Savjet ministara Srbije i Crne Gore dostavio je u srijedu parlamentu državne zajednice na ratifikaciju Sporazum SCG i Hrvatske o zaštiti prava manjina.

Sporazumom se jamče prava srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u SCG u području kulture, obrazovanja, upotrebe materinjeg jezika i pisma, informiranja i znanstvenog istraživanja baštine nacionalnih manjina i njihove zaštite.

Predviđeno je da pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo na slobodno korištenje materinjeg jezika i pisma, na školovanje pod posebnim programima, na javno informiranje na svojem jeziku, kao i na izražavanje i razvijanje svojeg etničkog, kulturnog i vjerskog identiteta.

Prema Sporazumu, SCG i Hrvatska se obvezuju da će u službenu upotrebu uvesti jezik i pismo nacionalnih manjina, pomagati u održavanju kulturnih manifestacija i omogućavati slobodno organiziranje i udruživanje i sudjelovanje u donošenju odluka koje se odnose na prava i položaj manjina, a predviđeno je i osnivanje mješovitog povjerenstva koja će pratiti provođenje odredbi Sporazuma, u kojoj će biti i predstavnici manjina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporazum su 15. studenoga prošle godine u Beogradu potpisali ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić i hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

Još nije poznato kada će biti održana sjednica skupštine na kojoj će sporazum biti ratificiran.

(Hina) xttag ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara