SCG vratila Hrvatskoj zemljišne knjige Dvora na Uni

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt preuzela je danas od ministra za ljudska prava i manjine Srbije i Crne Gore Rasima Ljajića 334 zemljišne knjige Općine Dvor na Uni koje su se nalazile u Beogradu.

Oko 3,5 tona zemljišnih knjiga i isprava u Zagreb je kamionom dovedeno iz Srbije, gdje su odnesene za vrijeme okupacije Dvora na Uni, a hrvatska ih je ministrica preuzela ispred sjedišta svog Ministarstva u Zagrebu.

"Povratak knjiga velika je stvar", ustvrdila je Škare Ožbolt. Dodala je da će kompletiranje Zemljišno-knjiškog odjela u Dvoru na Uni omogućiti i gospodarska ulaganja u to područje.

Nakon što je primila zapisnike o popisu katastarske dokumentacije ministrica je dokumente predala predsjedniku Županijskoga suda u Sisku Danku Kovaču i privremenom predsjedniku Općinskog suda u Dvoru na Uni Mirku Đukiću.

Ljajić je ocijenio da ovaj čin ima veliki značaj te da će doprinijeti procesu normalizacije odnosa između Zagreba i Beograda. Rekao je da je u Arhivu Srbije pronađeno još tridesetak zemljišnih knjiga iz Gračaca.

Postupak je u tijeku i ti će dokumenti brzo biti vraćeni u Hrvatsku, kazao je. Dodao je kako se nada da će povratak knjiga doprinijeti i ubrzanju povratka izbjeglica te da će građanima pomoći u rješavanju mnogih statusnih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vraćanje spomenutih zemljišnih knjiga rezultat je dogovora postignutog između ministrice Škare Ožbolt i ministra Ljajića prigodom nedavna ministričinog posjeta Srbiji i Crnoj Gori.

Nakon predaje dokumenata Ljajić je otputovao u zatvor u Lepoglavu, gdje će, kako je rekao, grupu srbijanskih zatvorenika koji zahtjevaju da kaznu do kraja odsluže u Srbiji i Crnoj Gori pokušati nagovoriti da prestanu odbijati zatvorsku hranu.

Dodao je da će s hrvatskom ministricom pokušati naći rješenje za njihovo prebacivanje u zatvore u Srbiji i Crnoj Gori.

"Mi smo napravili gestu, jedan hrvatski državljanin prebačen je iz Crne Gore u Hrvatsku i nadamo se da će se imati razumijevanja za naše građane", kazao je Ljajić. Naime, prošlog je tjedna na izdržavanje kazne u Hrvatskoj prebačen hrvatski državljanin Mladen Mirković koji je u Crnoj Gori pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginulo 12 ljudi.

Škare Ožbolt je podsjetila da su obje države potpisnice Konvencije o transferu zatvorenika. No, taj postupak ima svoj rok i treba vidjeti koji se slučajevi mogu prvi početi rješavati, kazala je, a Ljajić je dodao da prije transfera zatvorenika sudovi u Srbiji i Crnoj Gori moraju potvrditi presude hrvatskih sudova.

(Hina) xam yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara