SCHEFFER: NASILJE NA KOSOVU "ORKESTRIRALI" ALBANSKI EKSTREMISTI

Glavni tajnik NATOa Jaap de Hoop Scheffer rekao je u ponedjeljak u Prištini da su prošlotjedno nasilje na Kosovu, u kojem je ubijeno 28, a ranjeno više od 600 osoba, "orkestrirali" albanski ekstremisti, te je dodao da takve "sramotne" događaje svi trebaju osuditi.

"Ono što se dogodilo prošlog tjedna bilo je orkestrirano od strane skupina ekstremista iz albanske zajednice i to je neprihvatljivo. Ti su događaji sramotni i trebaju biti osuđeni", rekao je Scheffer na konferenciji za tisak.

Scheffer je u ponedjeljak u Prištini razgovarao s najvišim predstavnicima međunarodne zajednice u pokrajini, te s predstavnicima kosovskih institucija i čelnicima političkih stranaka.

"Trebamo imati na umu zašto je KFOR ovdje nazočan. KFOR na Kosovu treba zaštititi svakog pojedinca, svakog građanina Kosova", rekao je Scheffer.

Glavni tajnik NATO-a je pozvao čelnike albanske zajednice na Kosovu da osude nasilje, te da učine sve što je moguće kako bi se obnovilo izgubljeno povjerenje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosovski predsjednik Ibrahim Rugova je nakon razgovora sa Schefferom obećao kako će, u suradnji s UNMIK-om, kosovske institucije učiniti sve da smire situaciju, te da budu efikasnije kako se nasilje više ne bi ponovilo.

Kosovski premijer Bajram Rexhepi je izjavio da je u ovoj situaciji prioritetno uspostaviti red i zakon. Oni koji su činili nasilje trebaju biti izvedeni pred lice pravde, a nastala šteta treba se nadoknaditi, rekao je Rexhepi.

Scheffer u ponedjeljak navečer završava posjet Kosovu. Zajedno s njim na Kosovu su boravili i zapovjednik južnog krila NATO-a admiral Gregory Johnson i predsjedatelj OESS-a bugarski ministar vanjskih poslova Solomon Passy.

(Hina) xbb/xdv ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara