Schook: NATO želi vidjeti BiH kao svog punopravnog člana

CILJ prisutnosti NATO-a u Bosni i Hercegovini je punopravno članstvo te zemlje u Alijansi a da bi se to ostvarilo bit će potrebno provesti sveobuhvatne reforme u oblasti obrane, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu američki general Steven Schook, zapovjednik stožera NATO-a u BiH.

Schook je na konferenciji za novinstvo održanoj nakon prve sjednice Povjerenstva za reformu obrane u BiH (DRC) kazao da postoje jasne naznake domaćih političara da žele vidjeti svoju zemlju kao članicu NATO-a pa sada trebaju ozbiljno shvatiti zadaće koje takav cilj pred njih postavlja.

Američki general najavio je da će već ovog tjedna posebni savjetnički tim NATO-a kojega čini petnaestak časnika biti smješten u Ministarstvo obrane BiH.

Njihova će uloga biti pružanje pomoći u provedbi reforme obrane što uključuje uspostavu jedinstvenog zapovjednog lanca i učvršćenje jednog ministarstva obrane na državnoj razini umjesto sadašnja tri.

General Schook je istaknuo da predstavnici NATO-a ipak neće izdavati nikakve zapovjedi nego će samo pomagati vlastima BiH da same urade ono što je potrebno za postizanje zacrtanih ciljeva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar obrane BiH Nikola Radovanović izjavio je da su već napravljeni značajni koraci u racionaliziranju obrambenog sustava u zemlji.

Tako su u odnosu na 2000. godinu za više od 100 milijuna eura smanjeni troškovi obrane a ove godine za te bi svrhe BiH trebala utrošiti 274 milijuna konvertibilnih maraka (oko 137 milijuna eura).

Iako je Parlament BiH za 25 posto smanjio iznos sredstava koje je tražilo Ministarstvo obrane, ministar Radovanović drži da je najvažnije to da su vojni troškovi svedeni na dva posto bruto društvenog proizvoda (GDP) što je u okviru standarda kakvi vrijede u razvijenim europskim zemljama, sadašnjim članicama NATO-a.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara