Schroeder govorio o Iraku u njemačkom parlamentu

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder izjavio je u četvrtak da rezolucija Vijeća sigurnosti 1441 ne uključuje automatsko odobrenje za napad na Irak.
Schroeder je u govoru u njemačkom parlamentu rekao da navedena rezolucija obavezuje Irak na razoružanje ili ´se suoči s ozbiljnim posljedicama´, ali to nije odobrenje za napad.

´Njemačka podupire tu rezoluciju i aktivno je radila na njenoj implementaciji. Sasvim je jasno da rezolucija ne sadrži ništa što bi se moglo protumačiti kao dozvola za vojnu akciju´, kazao je Schroeder. Njemački je kancelar naglasio da većina članica Vijeća sigurnosti dijeli stajalište službenog Berlina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je da će se njemačka vlada, zajedno s francuskom i ruskom, nastaviti zalagati za mirno rješenje iračke krize. ´Moje stajalište je utemeljeno na univerzalnim načelima slobode, mira i zakona´, naglasio je njemački kancelar.

Schroeder je rekao da nije prikladno da NATO donosi bilo kakve odluke o vojnoj zaštiti Turske uoči sjedince Vijeća sigurnosti u petak kada bi Hans Blix i Mohamed ElBaradei trebali podnijeti drugo izvjeće o tijeku iračkih inspekcija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara