Schroeder najavio reformu socijalnih povlastica

Njemački kancelar Gerhard Schroeder je danas u svom dugoočekivanom govoru pred Bundestagom predstavio program reformi socijalnog sustava i tržišta rada koje bi trebale potaći gospodarski rast te smanjiti nezaposlenost.

"Njemačka mora ponovno postati oaza sigurnosti" izjavio je Schroeder. Paket reformi sadrži smanjenje pomoći za nezaposlene, smanjenje socijalnih davanja te investicijski program u iznosu od 15 milijardi eura kojima bi na općinskoj razini bila poticana gradnja.

On je u svom devedesetominutnom govoru apelirao na građane Njemačke da prihvate njegov program. Posebna poruka je upućena sindikatima od kojih kancelar očekuje više fleksibilnosti. Schroeder je izjavio da su promjene socijalnog sustava potrebne kako bi sustav uopće ostao održiv. Tako će potpora za nezaposlene u budućnosti biti isplaćivana samo 12 mjeseci umjesto sadašnjih 32. Nakon toga razdoblja će biti isplaćivana socijalna pomoć koja je osjetno niža od potpore za nezaposlene.

Schroeder je također zaprijetio i sankcijama onim nezaposlenima koji odbiju zaposlenje. On je rekao da u budućnosti "nikome neće biti dopšteno da se izležava na račun društva". Stopa zdravstvenog osiguranja će u budućnosti također biti smanjena uz istovremeno sužavanja palete besplatnih zdravstvenih usluga. Tako će u budućnosti osiguranici troškove liječenja ozljeda zadobivenih npr. na skijanju morati u potpunosti ili djelomično snositi sami.

Predvodnica oporbene demokršćanske Unije CDU/CSU Angela Merkel je najavila podršku svoje stranke pri provođenju reformi ali je istovremeno kritizirala Schroederov program predbacujući mu da ne ide dovoljno daleko.

(Hina) nkre sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara