Schroeder nakon BiH ide u službeni posjet Turskoj

Njemački kancelar Gerhard Schroeder doputovat će u utorak navečer, kako se očekuje, u kratki službeni posjet Turskoj.

Visoki njemački gost sastat će se u srijedu ujutro s turskim predsjednikom Ahmetom Necdetom Sezerom, a imat će i odvojene razgovore sa svojim domaćinom, premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom.

U središtu pozornosti njemačko-turskog dijaloga na vrhu nalazit će se pripreme za početak razgovora o priključenju Turske EU. Na prošlogodišnjem summitu europske dvadesetpetorice dogovoreno je da ti razgovori započnu 3. listopada.

Schreoderov najavljeni posjet prati veliki publicitet u turskim medijima. U intervju kojega je dao ovdašnjoj neovisnoj postaji NTV, njemački kancelar je pozvao Tursku i EU da izbjegavaju iznošenje međusobnih zamjerki. "Nužno je da se svi držimo zadatih okvira", rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turski premijer Erdogan je, nešto ranije, kritizirao neke zahtjeve EU oko uspostave kurdskih prava.

Schroeder je, u drugom intervjuu, danom uglednom istanbulskom listu Milliyet, istaknuo da se pred Tursku neće postavljati bilo kakvi novi uvjeti i zahtjevi. Dodao je, međutim, kako turska vlada mora na vrijeme okončati započete reforme. "To se", kazao je, "naročito odnosi na temeljne slobode, ljudska i manjinska prava".

(Hina) xsk ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara