Schroeder ne odustaje od reformi, oporba upozorava vlast

NJEMAČKA kancelar Gerhard Schroeder najavio je u ponedjeljak da će i dalje ustrajati na reformskoj politici svoje Vlade unatoč teškom porazu kojeg je na europskim i lokalnim izborima u Njemačkoj pretrpjela njegova Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), dok istodobno oporbeni političari upozoravaju kako je prema tim rezultatima vrijeme za raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

Schroeder je prije sastanka predsjedništva SPD-a u Berlinu, na kojem se raspravljalo o najslabijem rezultatu socijaldemokrata na nekom od izbora na državnoj razini, izjavio da ni nakon jučerašnjeg izbornog ishoda nema alternative reformskom programu "Agenda 2010".

On je izrazio žaljenje zbog toga što građani Njemačke ne podržavaju vladine reforme te istovremeno zaključio da su u gotovo svim europskim zemljama birači na nedjeljnim izborima svojim vladama dali "žuti karton".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik oporbene Kršćansko socijalne unije (CSU) Edmund Stoiber neizravno je zatražio ostavku kancelara. Vlada koju podržava manje od trećine birača mora dobro razmisliti ima li uopće smisla daljnji ostanak na vlasti, zaključio je Stoiber. I predsjednik oporbene Liberalno-demokratske stranke (FDP) Guido Westerwelle smatra da je ishod jučerašnjih europskih izbora i izbora za parlament u saveznoj pokrajini Thueringen pokazao da je došlo vrijeme za raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

Unija CDU/CSU je na nedjeljnim izborima, unatoč osjetnom gubitku glasova u usporedbi s posljednjim izborima, izišla kao uvjerljivi pobjednik. SPD je gubitkom gotovo 8 posto glasova te osvojenih 22 posto na europskim i 15 posto na lokalnim izborima zabilježio rekordno niske rezultate. Demokršćani će u saveznoj pokrajini Thueringen i sljedećih pet godina vladati apsolutnom većinom. Značajan porast glasova zabilježila je manja stranka vladajuće koalicije, Zeleni.

Na jučerašnjim izborima je zabilježen i rekordno nizak odaziv birača. Tako je na europske izbore izišlo tek nešto više od 44 posto birača, što je najslabiji odaziv od kada se održavaju izbori za europski parlament.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara