Schroeder: Njemačka je voljna sudjelovati u obnovi Iraka

Njemački kancelar Gerhard Schroeder istaknuo je u petak po završetku susreta s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice da je Njemačka voljna sudjelovati u obnovi Iraka.

Schroeder je tako natuknuo na konferenciji za tisak da će i dalje odbijati slanje njemačkih vojnika u Irak. Tijekom našeg razgovora "suglasili smo se da sada treba dati priliku stabilnosti i demokraciji u Iraku", kazao je.

Njemačka vlada će uz Veliku Britaniju i Francusku "učiniti sve kako bi političkim i diplomatskim putem postigla prihvatljivo rješenje" o nuklearnom pitanju u Iranu, istaknuo je u petak njemački kancelar.

"Iran ima pravo rabiti civilnu nuklearnu tehniku, ali smo suglasni u tvrdnji da je u interesu međunarodne zajednice da ta zemlja ne posjeduje nuklearno oružje", istaknuo je Schroeder.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Condoleezza Rica je pak rekla da je "zahvalna Njemačkoj koja želi proširiti svoju pomoć Iraku i nastaviti mu pomagati". Istaknula je odvažnost Iračana "koji su pokazali da su spremni na žrtvu kako bi uzvratili teroristima" na izborima održanim u nedjelju.

Američka državna tajnica istaknula je da je posjet predsjednika Busha Njemačkoj 23. veljače "prigoda za početak novog poglavlja u njemačko-američkim odnosima".

"Predsjednik Bush veseli se svom posjetu Mainzu" 23. veljače, dodala je Riceova na konferenciji za tisak koju je održala zajedno s kancelarom Schroederom u Berlinu.

(Hina) xvrad ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara