Schroeder o porazu u Bavarskoj

NJEMAČKI kancelar i predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Gerhard Schroeder je priznao da je teškom porazu SPD-a na lokalnim izborima u Bavorskoj pridonijelo nezaodvoljstvo birača reformskom politikom SPD-a na saveznoj razini.

On je prije sastanka predsjedništva SPD-a na kojem se raspravljalo o posljedicama nedjeljnog poraza, s glavnim kandidatom SPD-a na izborima u Bavarskoj Franzom Magetom, održao zajedničku konferenciju za tisak.

Schroeder je tom prilikom izjavio da se Njemačka nalazi u jednom "teškom reformskom razdoblju" i da je strah birača od promjena "razumljiv". Njemački kancelar je istovremeno najavio da usprkos nezadovoljstvu birača neće odstupiti od svog reformskog kursa. On je apelirao na stranku da upravo sada u trenucima poraza SPD treba sačuvati jedinstvo i ustrajati na započetim gospodarskim reformama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik SPD-a je time ujedno reagirao i na internu kritku. Prvaci SPD-a na lokalnim razinama su savezno vodstvo stranke optužili za izborni poraz SPD-a ne samo u Bavarskoj nego i početkom godine u Donjoj Saskoj i Hessenu. Predsjednik SPD-a za saveznu pokrajinu Saarland Maas je upozorio da se savezni SPD svojom reformskom politikom i demontažom socijalnog sustava udaljio od tradicionalnog socijaldemokratskog birača koji u SPD-u više ne propoznaje zaštitnika radnika i malog čovjeka.

Predsjednik Mladih socijalista Annen smatra da je težak poraz u Bavarskoj "posljednje upozorenje" saveznom SPD-u. SPD je jučerašnjim porazom po prvi put u poslijeratnoj povijesti Bavarske pao ispod granice od 20 posto. Vodeća Kršćansko socijalna unija (CSU) je osvojlila 60,7 posto. CSU je u usporedbi s prošlim izborima osvojio dodatnih 7,8 posto dok je SPD izgubio 9,1 posto glasova birača.

SPD-ov koalicijski partner na saveznoj razini, Stranka zelenih je, kao i na ostalim lokalnim izborima ove godine, zabilježila blagi porast naklonosti birača te je na jučerašnjim izborima osvojila 7,7 posto, što je 2 posto više nego prije pet godina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara