Schroeder: Obveza Njemačke je podsjetiti na alternativu ratu

Schroeder: Obveza Njemačke je podsjetiti na alternativu ratu

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder kazao je u u svojoj novogodišnjoj poruci naciji da ´Njemačka ima obvezu istaknuti alterantivu ratu´ dok Iraku sve više prijeti vojna operacija.

´Zbog svoje povijesti Njemačka ima obvezu istaknuti alternativu ratu´, izjavio je kancelar govoreći o ulozi nacističkog diktatora Adolfa Hitlera u pokretanju Drugog svjetskog rata.

´Mi Nijemci znamo, iz vlastita iskustva, da ponekad samo sila može zaustaviti diktatore. Ali mi također znamo što bombe, uništenje i gubitak teritorija mogu značiti za jedan narod´, kazao je Schroeder u svojoj poruci koju su objavile vladine tiskovne službe.

Kancelara je kritizirala američka administracija tijekom kampanje za parlamentarne izbore 22. rujna u Njemačkoj zbog njegova odbijanja njemačkog sudjelovanja u napadu na Sadama Huseina s mandatom UN-a ili bez njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer nedavno nije odgovorio na pitanje hoće li Njemačka glasati za ili protiv akcije, kao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, kojom postaje 1. siječnja 2003.

Tu izjavu je jedan dio promatrača nazvao promjenom stava, dok je Schroeder ponovio da njemački stav ostaje isti, tj. ´da neće sudjelovati u vojnoj akciji´ upravo kao što je izjavio u ponedjeljak u Pekingu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara