Schroeder opovrgava mogućnost ostavke

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder je opovrgao glasine o navodnom podnošenju ostavke i u razgovoru za tjednik ´Stern´ izjavio da je ´preodgovoran da bi učinio takvo nešto´.

Schroeder također ´niti ne pomišlja´ na to da na svoj položaj prebaci sadašnjeg ministra gospodarstva i rada Wolfganga Clementa te isto tako ne planira radikalne promjene unutar vlade. Njemački kancelar, usprkos svim trenutnim poteškoćama, i dalje namjerava provesti najavljene reforme.

Iz redova oporbe su u posljednjih nekoliko dana sve glasniji zahtjevi za kancelarovom ostavkom. Tako je predvodnik Kršćansko socijalne unije (CSU) u Bundestagu Michael Glos zatražio Schroederovu ostavku zbog ´vanjsko i unutrašnjopolitičke katastrofe´ u kojoj se Njemačka nalazi. Glos smatra da Schroeder, ne samo da se uspio posvađati sa SAD-om nego da i unutar Europske unije gotovo nitko više ne stoji iza njega.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predvodnik zastupničkog kluba demokršćanske oporbene Unije CDU/CSU Friedrich Merz je zaključio da se Schroeder nalazi u bezizlaznoj situaciji te da bi ´bilo najbolje da ode´. I oporbena Liberalna stranka (FDP) traži od Schroedera podnošenje ostavke. Predsjednik zastupničkog kluba Liberala u Bundestagu Wolfgang Gerhard smatra da je Schroederovo držanje tijekom najnovije francusko - njemačke mirovne inicijative pokazalo da kancelar ne drži sve konce u svojim rukama.

Nakon izgubljenih izbora u saveznim pokrajinama Donja Saska i Hessen, Socijaldemokratska stranka Njemačke je prisiljena u mnogim unutarnjopolitičkim pitanjima na suradnju s oporbom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara