Schroeder planira socijalne i porezne reforme

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder planira drastične socijalne i porezne reforme koje bi za cilj imale pojeftinjenje rada u Njemačkoj a time i smanjivanje stope nezaposlenosti, javljaju njemački mediji.

Schroeder bi svoj plan trebao u posebnom obraćanju Bundestagu predstaviti 15. ožujka. Kao prvi od poteza kojima bi trebali biti smanjeni dodatni troškovi rada, ministrica zdravstva Ulla Schmidt je najavila smanjenje stope zdravstvenog osiguranja sa sadašnjih 14,4 posto na ´daleko ispod 13 posto´.

Manjak od 15 milijardi eura koji bi nastao smanjenjem stope bio bi nadoknađen pojačanom participacijom pacijenata u plaćanju zdravstvenih usluga te pojačanim dodatnim privatnim zdravstvenim osiguranjima.

Nadalje je planirano drastično smanjenje potpore za nezaposlene, čime se radno sposobne nezaposlene želi motivirati na prihvaćanje ponuđenih zaposlenja. I na polju radnog prava su najavljene promjene glede zaštite od otkaza. Ministar gospodarstva i rada Wolfgang Clement želi ovu klauzulu učiniti mnogo fleksibilnijom čime bi poslodavcima bile pružene mnogo veće slobode u otpuštanju i novom zapošljavanju radnika.

Protiv ovog dijela reformi postoji žestoki otpor sindikata. Clement je ovog vikenda indirektno uspjeh u provođanju procesa ublažavanja zaštite od otkaza povezao sa svojom ostavkom. Promatrači procjenjuju da bi ostavkom Clementa, koji je jedan od nosioca Schroederovih reformi, i budućnost čitave vlade bila dovedena u pitanje.

Kao posljednji u paketu reformskih poteza za oživljavanje gospodarstva Schroederov kabinet planira i niz mjera kojima bi bilo poticano osnivanje manjih i srednjih poduzeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara