Schroeder pohvalio počinitelje neuspjelog atentata na Hitlera

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder pohvalio je u ponedjeljak u razgovoru za njemačku tvpostaju N24 njemačke časnike koji su 20. srpnja 1944. pokušali izvesti atentat na Adolfa Hitlera, naglasivši da su oni "uzor" svim Nijemcima.

"Pokazali su da je tada postojala i druga, dobra i demokratska Njemačka", rekao je Schroeder uoči 60. obljetnice tog neuspjelog atentata.

"Osjećam duboko poštovanje i divljenje prema ženama i muškarcima koji su sudjelovali u pokretu otpora i koji su položili svoj život za Njemačku u kojoj mi, na sreću, živimo", dodao je kancelar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dana 20. srpnja 1944. časnici Wermachta, redovne njemačke vojske u doba nacizma, među kojima je bio i karizmatski grof Claus Schenk von Stauffenberg, pokušali su, vidjevši kamo ide III. Reich, ubiti Hitlera u Rastenburgu u istočnoj Pruskoj, u njegovu glavnom stožeru pod nazivom "Vučji brlog".

Neuspjeh atentata smatra se "jednom od najvećih tragedija XX. stoljeća": dok su plinske komore za židove i dalje radile punom snagom, između 20. srpnja 1944. i njemačke kapitulacije u svibnju 1945. poginulo je više od 4 milijuna Nijemaca, 1,5 milijun vojnika sovjetske Crvene armije i više od 100.000 američkih i britanskih vojnika te brojne druge žrtve diljem Europe.

(Hina) xvrad ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara