Schroeder: Pregovori s RH mogli bi početi do ožujka 2005.

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder i francuski predsjednik Jacques Chirac smatraju da bi pregovori između Hrvatske i Europske unije o punopravnom članstvu mogli započeti do ožujka sljedeće godine.

Njemački kancelar je nakon redovitih njemačko-francuskih informativnih razgovora koji su u četvrtak održani u njemačkom Luebecku, izjavio da bi "zbog postignutih gospodarskih reformi i napora hrvatske strane glede suradnje s Haaškim tribunalom" početak pregovora s Hrvatskom do ožujka 2005. "bio primjeren".

O otvorenim pitanjima se može raspravljati i tijekom pregovora, smatra Schroeder.

Njemački kancelar je ustvrdio da glede politike proširenja Europske unije između Njemačke i Francuske postoji "puna suglasnost".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Schroeder i Chirac se isto tako zalažu za početak pregovora Turske s EU-om, ali je istovremeno dodano da će ti pregovori biti "dugi i s otvorenim ishodom". Prekid pregovora s Turskom je moguć ako se ustvrdi da Ankara ne poštuje Kopenhaške kriterije, posebice one koji se odnose na poštivanje ljudskih prava, zaključio je Schroeder.

Glede pregovora s Rumunjskom i Bugarskom oba državnika su mišljenja da su oni okončani.

Schroeder se založio za fleksibilniju primjenu kriterija o gospodarskoj stabilnosti EU-a. On smatra da se više pažnje treba pridavati gospodarskom rastu a manje krutom poštivanju kriterija glede unutarnjeg zaduženja.

Chirac i Schroeder su se prije odlaska u Luebeck susreli u privatnom domu kancelara u Hannoveru a taj susret je, kako je priopćeno, bio "privatne naravi".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara