Schroeder se zauzeo za reforme

NJEMAČKI kancelar i predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Gerhard Schroeder pozvao je u ponedjeljak svoju stranku na jedinstvo u provođenju gospodarskih i društvenih reformi.

Govoreći na redovnom stranačkom kongresu SPD-a koji je započeo u Bochumu, Schroeder je od svoje stranke zatražio više "hrabrosti za promjene", ističući kako je započeti kurs temeljitih promjena "neopoziv" što potkrepljuju i naznake o oporavku gospodarstva.

Šef SPD-a je u svojem jednoipolsatnom govoru, koji je suprotno očekivanjima protekao u suzdržanom tonu, okupljenim zastupnicima priznao da su promjene koje njemačkom društvu predstoje "bolne ali neizbježne".

"Njemačka se mora trgnuti iz dugogodišnjeg sna i skupiti hrabrost za rezove", poručio je Schr?der.

On je demokršćanskoj oporbi, te prije svega bivšoj vladi Helmuta Kohla, predbacio loš financijski koncept njemačkog ujedinjenja koji je, između ostalog, doveo do financijske i gospodarske krize u zemlji.

Njemački kancelar je istodobno pozvao oporbu da ne blokira važne elemente reformske politike. Također je pozvao oporbu da ne blokira predviđeni useljenički zakon koji, zbog blokade Unije CDU/CSU u gornjem domu parlementa, nije stupio na snagu.

Kongres SPD-a je važna proba za vodstvo stranke koje se zbog drastičnih reformskih poteza, koje osobito lijevo krilo stranke drži nesocijanima, već mjesecima nalazi na udaru kritike baze. Unatoč tomu se očekuje da će velika većina zastupnika podržati reformsku politiku Gerharda Schr?dera i njegove vlade.

(Hina) nkre rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara