Schroeder: Većina članica Vijeća sigurnosti protiv rata u Iraku

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder je rekao da Njemačka, Francuska, Rusija, Kina i većina članica Vijeća sigurnosti i dalje vjeruju kako se Irak može mirno razoružati i da se inspekcije oružja trebaju nastaviti.

"Još je moguće ovaj sukob riješiti mirnim putem", rekao je Schroeder u govoru o stanju nacije pred zastupnicima njemačkog parlamenta.

"Mi smo, zajedno s našim francuskim prijateljima, Rusijom, Kinom i većinom Vijeća sigurnosti, uvjereniji nego ikad da se razoružanje Iraka može ostvariti na miran način", kazao je.

Schroeder, čije je glasno opiranje ratu razbjesnilo SAD, tvrdi da posljednja izvješća inspektora UN-a za oružje pokazuju kako Bagdad aktivnije surađuje u razoružanju, ističući i iračko uništavanje projektila al-Samoud.

"Produženim režimom inspekcija možemo postići trajno i stvarno razoružanje, zbog čega je naše inzistiranje na logici mira umjesto preuzimanja logike rata bilo i ostaje ispravno", ustvrdio je njemački kancelar.

Washington treba najmanje devet glasova u Vijeću sigurnosti kako bi nova rezolucija o Iraku bila prihvaćena, a suočen je i s mogućnošću da jedna ili više stalnih članica VS uloži veto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara