Schroeder za jedinstvenu obrambenu i vanjsku politiku EU

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder se danas, u svom govoru o vanjskoj politici u Bundestagu, založio za stvaranje jedinstvene vanjskopolitičke i obrambene politike na razini Europske unije.

On je zatražio političko i vojno jačanje Europske unije u cilju stvaranja ravnoteže između Europe i Sjedinjenih Američkih Država. Njemački kancelar je ustvrdio da se Europska unija mora pripremiti na nove zadaće i novu odgovornost koja pred njom stoji. Kao primjer uspješnog djelovanja EU-a Schroeder je naveo i nedavno preuzimanje međunarodne vojne misije u Makedoniji.

Iznoseći proglas vlade glede rata u Iraku on je izjavio da zajednička europske vanjska i sigurnosna politika usprkos pojedinim razlikama u mišljenju, "nema alternative". On je također ustvrdio da, usprkos potrebnom jačanju EU-a, značaj NATO saveza i Ujedinjenih naroda "ni u kom slučaju" nije izgubio na težini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njemački kancelar je u svezi s ratom u Iraku ustvrdio da "svaka kriza stvara nove prilike". Tako je kao posljedica Drugog svjetskog rata stvorena zajednica europskih država. Novu krizu, onu u Iraku, Europa mora iskoristiti za stvaranje obrambene i vanjskopolitičke unije na najvišoj razini, smatra Schroeder.

On je izjavio da je u svezi s tim zajedno s francuskim predsjednikom Chiracom predložio uvođenje funkcije ministra vanjskih poslova Europske unije. Ova funkcija bi objedinila zadaću sadašnjih povjerenika Javiera Solane i Chisa Pattena. U svezi s najavljenim obrambeno-političkim sastankom predstavnika Francuske, Belgije, Luksemburga i Njemačke, Schroeder je izjavio da se Veliku Britaniju "ni u kom slučaju " ne smije isključiti iz procesa stvaranja zajedničke europske obrambene politike.

(Hina) nkre sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara